Защо е добре да се яде шоколад?

Защо е добре да се яде шоколад?
Снимка: Thinkstock

Учудващо или не, но шоколадът се нарежда сред супер храните. Той е надежден източник на енергия, когато сме уморени, подобрява настроението, счита се за афродозиак. Дали шоколадът е наистина толкова здравословен?

Ако ядете много от него, отговорът очевидно е - не. Но има и множество медицински доказани начини, по които шоколадът може да е полезен за здравето. Да уточним, става въпрос за тъмен шоколад със съдържание на какао от 70% и повече.

До този момент учените са установили, че шоколадът е полезен за сърцето, кръвообращението и мозъка, и се предполага, че е възможно да бъде използван в разрешаването на такива големи предизвикателства пред медицината като лечението на аутизъм, затлъстяване и диабет.

Най-новите изследвания показват, че яденето на шоколад може да помогне на човешкия мозък, да продължава да функционира нормално, дори в напреднала възраст.

Ето основните ползи от шоколада:

Той е добър за сърцето и кръвообращението. Скорошно проучване установи, че тъмният шоколад помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява струпването на белите кръвни клетки до стените на кръвоносните съдове. Това са два от най-често срещаните фактори за запушване на артериите, увеличаващо риска от инфаркти и инсулти.

Изследователи във Финландия установиха, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт със средно 17%.

Черният шоколад е богат на минерали, като калий, цинк и селен, а 100 грама от него осигуряват 67% от препоръчителния дневен прием на желязо.

Той намалява холестерола. Консумацията на какао доказано понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“, което потенциално ограничава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Шоколадът е полезен и за кожата, но в умерени количества. Флавонолите в какаото я защитават от вредното въздействие на слънцето.

Също така шоколадът може да ви помогне да отслабнете. Наистина. Ако хапвате парче шоколад 20 минути преди хранене, то предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост.

Друго финландско проучване пък установи, че шоколадът намалява стреса при бременните жени и че бебетата на майки, които ядат редовно шоколад по време на бременността, се усмихват по-често.

Звучи невероятно, но шоколадът може да предотврати диабет. Какаото подобрява инсулиновата чувствителност. В умерени количества то е превантивно средство срещу диабет.

Шоколадът е полезен за мозъка. Той не само подобрява резултатите на когнитивни тестове, но и зрително-пространствената памет, работната памет, абстрактното мислене и цялостното психическо състояние. Всичко тези положителни ефекти отново се дължат на флаванолите. Нещо повече, яденето на шоколад намалява загубата на памет при възрастните хора.

Той също така има противовъзпалителни свойства и помага при възстановяване от мозъчни наранявания.

Шоколадът ни кара да се чувстваме по-добре. Това му свойство се дължи на фенилетиламина в него. Става въпрос за същото химическо вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме. То активизира производството на ендорфини, които ни карат да изпитваме щастие.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент