Загубата на обоняние може да бъде добър признак

загуба на обоняние аносмия
Снимка: iStock

Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори за ранна диагностика на СOVID-19, тя е и симптом за добра прогноза на заболяването. Това предава Darik News по данни от международно изследване, водено от учени от Университета „Комплутенсе“ и болница „Сан Карлос“ в Мадрид.

В най-голямото проучване, проведено в множество центрове (5868 приети пациенти), изследователите потвърдиха, че макар произходът ѝ все още да е загадка, аносмията - загуба на обоняние - може да се счита и за добър прогностичен фактор за болест.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

„Тези резултати имат много последици, от първоначалната оценка на пациентите до способността да се разбере патофизиологията. Възможно е инвазията в носния епител да доведе до активиране на адекватен имунитет, като се избягват цитокиновите бури”, обясни Хесус Порта-Етесам, ръководител на неврологичната секция в болница „Сан Карлос“.

В допълнение към идентифицирането на аносмията като фактор за добра прогноза за протичането на болестта, изследователите също така са установили, че обонятелните и вкусовите дисфункции са по-чести при жените (12,41% срещу 8,67%), при пациентите под 65 години и при пациенти с патологии на бъбреците, белите дробове, сърдечни, неврологични или онкологични.

Резултатите, получени за един от най-ранните симптоми на коронавируса, могат да служат като критерии при класифициране на пациентите или вземане на терапевтични решения, твърдят от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Заключенията от това проучване могат да бъдат използвани за изготвяне на „индекси на риска“ от усложнения, които биха били много полезни и интересни при наблюдение, лечение или оценка на изписването на пациенти.

В проучването са участвали още 4 мадридски болници, 4 университетски клиники в Испания, а също Институтът по кардиология и сърдечно-съдова хирургия на Хавана (Куба), общата болница в северната част на Гуаякил IESS „Лос Сейбос“ (Еквадор) и клиниката „Сан Карло“ в Милано (Италия).

Пътуване по време на пандемия: какво знаем до този момент

Прочетeте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти