За здраво сърце – обичай съседите си

За здраво сърце – обичай съседите си
Снимка: Thinkstock

Невероятно, но факт – добрите отношения със съседите и атмосферата на добросъседство може да намали риска от инфаркт.

Това сочи американско изследване.

Досегашни изследвания вече показаха, че шумът, замърсяването, гъстотата на ресторантите за бързо хранене в квартала може да имат негативно влияние върху здравето и доброто функциониране на сърдечносъдовата система.

Екип учени обаче, под ръководството на Ерик Ким от Университета в Мичигън, се интересуват какво може да има положителен ефект върху сърцето в сферата на междуличностните отношения.

В продължение на 4 години учените са проучвали повече от 5 000 души на средна възраст 70 години, които нямат известни сърдечни проблеми.

Те трябвало да оценят по скала до 7 чувството си на принадлежност към общността, наличие на съседи, които при нужда биха им помогнали, наличието или липсата на доверие в хората от квартала.

Анализирайки смъртта от инфаркт на 148 от наблюдаваните хора, учените са установили, че при онези, които са оценили със 7 точки отношенията си със съседите, рискът за сърдечен удар е намален с 67% спрямо тези с най-ниска оценка.

При получаването на крайния резултат, разбира се, се вземат предвид основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания като възраст, пол, семейно положение, начин на живот, тегло, вредни навици, наследственост, диабет, високо кръвно.

Отбелязва се, че благоприятната среда в квартала, добросъседските отношения играят важна роля за здравето на сърцето също както умерените физически натоварвания. 

В нашата култура образа на комшията е ярък и не може да бъде пренебрегнат.

Съседите хем са тези, които биват набедявани в клюкарство, хем са хората, които присъстват на почти всеки семеен празник и наистина на тях се гледа повече като на приятели.

Всеки иска да има добри междусъседски отношения, за да живее по-спокойно и в разбирателство, а и за да има компания за сутрешното кафе в събота или нещо по-силно и алкохолно вечер.

По този повод нека си припомним една тематична и забавна песен на хумористите от "Клуб НЛО", вижте я тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти