За по-дълъг и щастлив живот

За по-дълъг и щастлив живот
Снимка: Thinkstock

Възрастните мъже, които се занимават по 30 минути с физическа активност, шест дни в седмицата, е вероятно да имат 40-процента по-нисък риск от смърт, в сравнение с излежаващите се на дивана, зяпащи телевизия и хрупащи чипс техни връстници, съобщиха учени в петък.

За мъжете от тази възрастова група, дори малко редовни упражнения независимо от интензивността, са толкова полезни, колкото е отказването от пушенето, казват те.

Доказателства за това дава продължително изследване, направено в Норвегия и наречено "Изследването от Осло" (Oslo Study).

Лекари са прегледали хиляди мъже, родени между 1923 г. и 1932 г., които са в добро общо здраве и са дали доброволно информация за начина си на живот и физическата си активност.

Инициативата стартира в края на  1972 и началото на 1973 година и първоначално обхваща близо 15 хиляди мъже.

През 2000 г. изследването се повтаря в същата група, от която са живи 12 700 души. От тях 5700 не са били в състояние или не са искали да продължат участието си в изследването. До 2011 г. смъртта е намалила групата на малко под 3600 души.

Изследователите са проследили въздействието на редовните физически упражнения в периода 2000-2011 г., когато доброволците са били на възраст на около седемдесетте или осемдесетте.

"Намаляване на смъртността с 40% е свързано с използване на част от времето (30 минути, шест дни от седмицата), независимо от това дали дейността е била лека или сериозна", посочва изследването.

Сред тези, които са извършвали енергични физически упражнения, определяни като усилени тренировки по няколко пъти на седмица - продължителността на живота е с около пет години повече, отколкото сред тези, които са водили заседнал начин на живот.

Проучването, водено от професор Ингар Холме, (Norwegian School of Sports Sciences), е публикувано в електронното издание на британския вестник Sports Medicine (Спортна медицина).

Доброволците, които са участвали в проучването, след рестартирането му през 2000 г., са били най-здравите оцелели от първоначалната група, която потенциално е дала по-неточни данни.

Но дори и когато това се взема под внимание, ползите от редовните упражнения са ясни, съобщават авторите.

"На физическата активност трябва да бъде дадена същата степен на значимост за общественото здраве в напреднала възраст, както на тютюнопушенето", казват изследователите.

Още по темата:

Да отслабнем бавно, трайно и завинаги
От какво зависи сърдечното здраве на жените
Всяко трето българче има проблеми с теглото
Да спортуваме всички заедно

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти