За какви заболявания може да подскаже пулсът

Здравословният ритъм на живота
Снимка: Thinkstock

Ако пулсът ви "спира", посетете кардиолог, ако не можете да го напипате – хематолог, а ако неговите удари са по-малко от 45 – ендокринолог, пише здраве.bg.

Поставяйки пръсти върху лъчевата артерия и анализирайки пулса си, вие можете да разберете с доста голяма сигурност дали имате някакъв здравословен проблем.

Как да измерваме правилно пулса
Най-точно пулсът се мери в седнало положение. Класическото място за измерване е лъчевата артерия. Ако ви е трудно да го нацелите, тогава може по-лесно да го откриете върху сънната артерия. Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута – тогава се води за ритмичен и равномерен.

За да избегнете неточност, не измервайте пулса след употреба на алкохол или след хранене, при силно чувство на глад, след тежка физическа работа или напрегнат умствен труд, след масаж, взимане на вана или душ, след секс, а също така и по време на менструален цикъл.

Честота на ударите
* по-малко от 45 удара в минута
Това подсказва за евентуална сърдечна блокада, която може да бъде причина за отпадналост, хронична умора, а в занемарена форма – за образуването на тромби в кръвоносните съдове. Ако измерите такъв пулс, по-добре посетете кардиолог за консултация.

* 46-59 удара в минута
Признак за понижена функция на щитовидната жлеза. Време е за консултация с ендокринолог.

* 81-100 удара в минута
Това може да свидетелства за хипертония. Ако едновременно с такъм пулс, измерите и кръвното си налягане, и то е над 140/90, трябва да минете през кардиологичния кабинет.

* повече от 100 удара в минута
Този забързан пулс често е признак за повишаване на функциите на щитовидната жлеза. Задължително посетете ендокринолог.

Внимавайте! Еднократното измерване на пулса не е достатъчно основание да се причислите към една от изброените по-горе групи. Направете няколко измервания през определен период от време.

Ритмичност
Ако пулсът "изчезне" за известно време това може да е признак за блокада на сърцето. Ако сред нормалния ритъм се усещат и неритмични удари – това е показател за аритмия. И в двата случая трябва да потърсите помощ от кардиолог.

Напълване на пулса
Когато единият удар на пулса е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по напълване в дясната и лявата ръка, това може да е знак за порок на сърцето.

Ако пулсът е слаб по напълване (тънък и едва се напипва) - това често е симптом за анемия или понижено кръвно налягане. Измерете го. Ако то е наистина понижено, консултирайте се с личния си лекар – много вероятно е той да ви препрати към кардиолог или хематолог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти