За древната връзка между жените и пивото

За древната връзка между жените и пивото
Снимка: Thinkstock

Вече ни е много лятно и неизбежно – по-широко около врата, а желанието да се отдадем на сладки приказки и чаша свежа бира след работа, не ни дава спокойствие през целия ден.

Как да не се размечтаеш? Неслучайно Бенджамин Франклин е казал – „Пивото е доказателството, че Господ ни обича и иска да бъдем щастливи“

Ние, страстните любители на бирата, я предпочитаме целогодишно, но най-интензивният бирен сезон си остава лятото. Именно в знойните горещини посвещаваме прочувствени оди за кехлибарената напитка, възхваляващи благотворното й въздействие върху нашата физика и психика. И докато весело „творим“, дори не ни хрумва, че нашето вдъхновение не е случайно - то е в гените ни, защото бирата се е „родила“ още преди 6000 години!

И дори тогава обществото е било достатъчно еманципирано, защото не само мъжете, а и жените са ѝ се възхищавали. Някои от вас може би знаят, че едни от най-големите почитатели на пивото са шумерите. По тяхно време именно жените са били отговорни за варенето на бирата, наред с другото им основно задължение – готвенето.

Неслучайно шумерите са имали и богиня на пивоварството, наречена Нинкаси, възпята заради уменията си да „замесва“ бира от мед и фурми. За този факт свидетелстват изображения и послания върху камени плочи отпреди 40 века. Химнът, посветен на богинята, представлява същевременно и най-ранната рецепта за правене на пиво. От него разбираме, че за приготвянето му  се е ползвал също препечен смачкан хляб, смесен с вода. Според текста, напитката, наричана с право „божествена”, правела хората „развеселени и безкрайно щастливи”.

Днес фигурата на Нинкаси се намира в едноименна малка пивоварна в Лион, Франция, за да напомня на посетителите си, че разнообразието от бирени стилове също е плод на женската изобретателност.

Има и още доказателства, че бирата е била дълбоко ценена в древността. Египетската кралица Нефертити е използвала кехлибарената напитка, за да поддържа косата си мека и блестяща. В днешно време примерът ѝ е последван от много дами, които се доверяват на качествата на пивото не само за косата си, но дори и за вида на кожата си. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, се влагат в козметиката и в кремове за лице. Те допринасят за свежото състояние на лицето, заради натуралните си съставки и високото съдържание на витамини и антиоксиданти.

Не е било тайна също, че Нефертити е била ненадминат майстор в приготвянето на пенливата напитка. По време на разкопки в древната египетска столица Тел-ел-Амаран, група археолози намерили остатъци от пивоварна, принадлежала на храма на Слънцето, построен по заповед от самата Нефертити. Изненадващо, специалистите открили стенопис, на който се вижда как тя лично налива бира през сито, за да очисти напитката от излишните примеси.

Любопитен факт е, че в миналото египтяните, строили пирамидите, получавали бира като част от дневната дажба храна. Причината е, че така са можели да хидратират организма си и да се тонизират – заради високото количество вода, витамини и соли в състава ѝ. Именно тяхната комбинация, както по-късно обясняват учените, способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на човешкото тяло и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.

Да не забравяме още една богиня на бирата, земеделието и растителността – Серес. Нейното име и до днес се използва в испаноезичните страни и на него дължи произхода си названието на пивото в тези ширини – Сервеса (cerveza/cerveja). Но преди Серес да премине в римския Пантеон като Деметра, на почит е била египетската богиня на плодородието Изида. Според преданията, тя е бдяла и контролирала качеството на бирата.

В наши дни „Серес“ е името на над 150-годишна пивоварна в Дания, която произвежда огромно разнообразие от бири.

По късно, и в архивите от Средновековието, са намерени свидетелства за други жени, майсторки във варенето на бира. Такава е обявената за светица ирландка Бриджит. По това време манастирите се нуждаели отчаяно от незамърсена вода, тъй като много поклонници са преминавали през области, засегнати от епидемии. Затова и правенето на бира е било залог за тяхното оцеляване. Според преданията, за тях се е грижила именно Св. Бриджит, която приготвяла бира по Великден за всички църкви, посещавани от заразени с проказа хора.

Откъдето и откогато и да го погледнем, пивото е наистина „божествено“ питие, създадено, за да ни прави щастливи. Изкушаващ е и изводът, че още в древността жените са разбили мита, че бирата е типично мъжка напитка. Така че, дами, чувствайте се като богини и се наслаждавайте на любимото пиво с удоволствие, но мъдро и с мярка. И разбира се, не без компанията на вашите „поклонници“ – силните ви половинки.

Наздраве!

Още интересно и полезно за бирата:

От бира ли се получава наистина бирено коремче?
Бирената революция
Лек и стрес срещу стареене? Бира!
Шампанско и бира за здраве и добра памет
Пикантен шаран с бира

10 причини да харесваш бира

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти