За да не пречи диетата на красотата на кожата ни

За да не пречи диетата на красотата на кожата ни
Снимка: Thinkstock

Много жени обричат себе си на спартански диети, само и само да свалят няколко килограма, без които биха се чувствали по-уверени и красиви.

Често обаче тези диети са прекалено стресиращи за организма и лишават тялото от важни за него хранителни вещества. В крайна сметка какъв е смисълът да отслабнеш, ако така рискуваш не само здравето, но и красотата си.

Кожата на лицето и състоянието на косата са ясни индикатори за това дали организмът получава всички необходими вещества.

Предлагаме ви няколко вида хранителни режими, които се отразяват чудесно на кожата, правят я блестяща, здрава и еластична кожа.

Средиземноморската диета
Тя включва много риба, зеленчуци, зехтин и плодове. Нови проучвания показват, че правилното спазване на тази диета пази кожата от меланома – една от най-опасните форми на рак на кожата. Тайната се крие в мастните киселини омега-3, които се намират в изобилие в рибата, особено по-мазните като сьомга и риба тон. Зехтинът, доматите и червеното вино са богати на антиоксиданти, които са в услуга на целия организъм.

Вегетарианска диета
Дали ще пропуснете консумирането на месо и животински продукти защото ви е жал за животните или сте убедени, че те няма да се отразят добре на тялото ви, няма особено значение. Важното е, че този вид хранителен режим ще ви помогне да се изчистите от токсините, да се вталите, да се чувствате по-здрави. Тайната се крие в увеличеното хапване на пресни плодове и зеленчуци, както и на ядки и семена. Антиоксидантите и другите полезни вещества в тези храни защитават кожата от появата на кафяви петна и бръчки, както и други признаци на стареене.

Проблемът само е, че зеленчуковите диети са бедни на мазнини, от които все пак организмът има нужда. Така че включете в хранителния си режим ленено семе, а в козметиката шафраново етерично масло, за да сте сигурни, че кожата ви ще запази своята еластичност и блясък.

Висок протеин, ниски въглехидрати
Това е диета, включваща мeco, птичe мeco, pибa, мляĸo, яйцa, бoб, лeщa, ядĸи, ceмeнa, coя, ĸиноa и зъpнeни пpoдyĸти. Зeлeнчyцитe cъщo cъдъpжaт и пpoтeини, и aнтиoĸcидaнти (нaпpимep гpax, цapeвицa и бpoĸoли). Те спомагат за намаляване на хормона на стреса кортизол, освен това богатите на протеин храни са добри източници на витамини от група В, желязо и цинк. Пийте обаче много вода, за да поддържате организма си хидратиран, както и не изключвайте рибата от трапезата си за сметка на червеното месо.

Ниско съдържание на мазнини
Това е диета с ниско съдържание на животински мазнини, която се отразява чудесно на сърцето и талията. Както обаче написахме по-горе, кожата се нуждае от определени мазнини, тъй като те помагат на организма да абсорбира антиоксидантите и мастно-разтворимите витамини, както и да укрепи клетъчните мембрани. Спрете се на ненаситени мазнини, които се съдържат в рибеното масло, лененото олио, сусамовия тахан и ядките, например.

Суровоядска диета
Тя набира все повече почитатели, а от самото й име може да си представите за какъв вид храни става въпрос – хрупкави и сурови. Храната не трябва да е преминала през по-силна термична обработка, за да не загуби ценните си качества. За да бъде и кожата ви здрава, не забравяйте на масата да слагате редовно авокадо и сурови ядки, които освен, че са вкусни, ще ви осигурят и нужните хранителни вещества и мазнини, за да бъде кожата ви блестяща и чиста.

Високо въглехидратната диета
Този хранителен режим включва храни с високо съдържание на въглехидрати, разбира се. По този начин на тялото се осигурява много енергия, а освен това този вид диета е най-близък до хранителните ни навици, тъй като застъпва широка употреба на хляб и хлебни изделия. Тази диета се отразява добре на тялото и кожата, стига да се спазва правилно и да не се прекалява с похапването. Ако консумирате и ядки, то нека те се приемат отделно от въглехидратно преобладаващите храни. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти