За да не изпитвате болки в гърба и кръста

За да не изпитвате болки в гърба и кръста
Снимка: netinfo

Болките в гърба и кръста са често срещано оплакване сред работещите. Ако не искате подобни болежки да измъчват и вас, е добре да вземете някакви превантивни мерки. Ето с какво може да си помогнете.

На работното място
Ако работата ви е свързана със седене на стол по цял ден, значи е много вероятно да страдате от болки в кръста. Важно е гръбнакът ви да е във формата на S, когато сте седнали на стола, а не на С. Друго важно, особено за дамите, е да не си кръстосват краката под бюрото, защото така гръбнакът допълнително се изкривява и напряга.

Ходете изправени
Със сигурност това са ви го набивали в главата още от детската градина, но все пак е важно да не се забравя. Представете си една права вертикална линия. На нея трябва да се наредят ушите, раменете, бедрата и коленете. Не бива главата ви да е издадена напред, а да е изправена и да се вписва в тази въображаема линия. Не се притеснявайте да ходите изправени. Освен че ще се отрази добре на гръбнака ви, ще установите, че подобрява и самочувствието ви. Всяка жена трябва да има хубава осанка, а не да върви прегърбена и смачкана от живота.

Обувки
Подметките на обувките са от особено значение за гръбнака. Те не трябва да са нито много твърди, нито прекалено меки. Същи така е добре петата да е леко повдигна, а не да е на същото ниво като пръстите. Обувките тип пантофка, които са с прекалено тънки подметки, крият риск за гръбнака, тъй като кракът сякаш стъпва бос на улицата. Високият ток от своя страна също е крайно непрепоръчителен за ежедневно носене, понеже прекалено много натоварва крака и гръбнака и може да доведе до изкривявания и силни болки. Обувките трябва да са ви наистина удобни и да не ви е проблем да изкарате цял ден с тях.

Без цигари
Проучване от 2010 г. доказало, че пушачите по-често се оплаква от болки в гърба и кръста, отколкото непушачите.

Тежки предмети
Много е важно, ако искате да запазите гърба и кръста си невредими, да внимавате като вдигате тежко. Когато се наложи да вдигнете тежък предмет от земята, се постарайте силата да дойде от краката, не от кръста. Единият крак използвайте като опора, а другият леко присвийте в коляното и тогава вдигайте. Ако е много тежко, действайте бавно, за да не стане беля. Също така се старайте дамската ви чанта да не ви натоварва, защото нея носите на едно рамо и това води до болки и изкривяване.

В леглото
Всички знаят, колко е важен матракът, на който спите. Същото обаче важи и за възглавницата. Тя не трябва да е прекалено висока, за да не напряга мускулите на врата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти