За бамята с любов

За бамята с любов
Снимка: Thinkstock

Обичам детските си спомени. Като този за слънчевата градина на баба ми в Лясковец, обрасла с овошки и ухаеща на смокинови дървета, малини и домати. Там тя всяка година упорито се грижеше за една леха с бамя – дело, което от детския ми поглед беше неясно и ненужно заради косматите лигави шушулки, които трябваше да ям под формата на гъста яхния, или по-лошо – като туршия.

Много време мина, докато бамята влезе под кожата ми именно заради качествата ѝ, които някога ненавиждах – грапавата повърхност и нежната слизеста вътрешност с леко хрупкави семенца.

Всъщност доста хора изпитват смесени чувства към неузрелите семенни кутийки на Abelmoschus esculentus, но, изглежда, останалите сме им верни почитатели. Бамята е зеленчук, който се използва разностранно в кухнята – може да се запържи, да се сготви бързо в сгорещен уок и дори да се изпече на грил, като няколко шушулки се нанижат на две тънки шишчета.

В Индия къритата с бамя са многобройни и най-различни – с картофи, с кисело мляко, с доматен сос, с кокосово мляко... Най-спорната характерна черта на зеленчука – наличието на слуз, пълна с полезни разтворими фибри, пък е търсено качество от африканските народи на юг от Сахара, където вероятно бамята е одомашнена за пръв път.

Техните ястия се готвят в един съд и вискозният сок ги сгъстява апетитно. Някои от продуктите за тези манджи са твърде необичайни за нас и включват листа от баобаб, цветове от каркаде, хибискус и доста миризливи сушени риби.

От Африка вероятно идва и гордостта на американската южняшка кухня – яхнията гъмбо. Историята предполага, че бамята се появява в Америка с първите африкански роби, отведени на Карибските острови, по-късно пресича Мексиканския залив и удобно се настанява в Луизиана и околните щати.

Гъмбо е богато ястие с различни зеленчуци, месо, колбаси като пикантните наденички андуй или морска храна, което задължително се сгъстява. Обикновено това се прави със солидно количество бамя, но може да се използват и стритите на прах сушени листа от местното дърво сасафрас и дори френският начин с ру – брашно, запържено в масло.

В Армения, Турция и Близкия изток също се радват на бамята, като обикновено я приготвят в богат доматен сос почти като у нас. Предпочитат се възможно най-младите шушулки, които често нанизват на конец изсушават за зимата.

Родните рецепти за бамя не са много, но пък за мен вече са неизменно вкусни, като отдавам най-силните си предпочитания към гювеча и мусаката. За колебаещите се мога да споделя, че тези гозби се готвят по-дълго време и от слузта почти не остава следа.

Друг вариант да се избегне това твърде физиологично за някои хора усещане е бамята да не се реже, а да се готви цяла, много набързо и при висока температура в тиган, уок или на скара. Киселините като лимоновия сок и оцета също помагат за намаляване на количеството слуз.

Всички тези методи обаче не накърняват здравословните свойства на недолюбвания от доста хора зеленчук. Високото съдържание на разтворими фибри е важно за храносмилателния тракт и метаболизма на холестерола. Бамята, особено червените ѝ разновидности, е богата на антиоксиданти, а също и на магнезий, калций, калий и витамин К, който отговаря за кръвосъсирването.

В крайна сметка е малко странно, че човек може да се лиши от всички тези полезни качества на бамята, а и от чудесния ѝ специфичен вкус, наподобяващ едновременно аспержи и патладжан, само защото е малко по-слизеста. От друга страна, за немалкото й привърженици, свежите шушулки превръщат лятото в още по-щастлив и вкусен сезон.  

от Людмил Хайдутов

Четете още:

Една древна подправка - шафран
Храни, които разпалват страстите
Моравият пътешественик

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти