Все по-често ходим насън

Сън в лятна нощ
Снимка: sxc.hu

Ходенето насън се превръща във все по-мащабно проявление, което засяга близо една трета от възрастните в някакъв етап от живота им, се казва в американско изследване.

Невролози от университета в Станфорд са наблюдавали и интервюирали над 15 000 души през последните 30 години, като се коментира, че броят на сомнамбулите става все по-голям.

Ходенето насън най-често се изразява в РЕМ-фазата (последния стадий на съня, когато човек сънува и в повечето случаи се отчита интензивно движение на очите, ускорено дишане и активна мозъчна дейност) и може да продължи от няколко секунди до 30-40 минути.

От анкетираните, близо 3,5% споделили, че през изминалите 12 месеца са имали поне едно преживяване от сомнамбулски характер, а 1% от запитаните мъже и жени редовно изживявали подобен нощен епизод два или три пъти месечно.

Научните данни показват, че индивидите с депресия са три и половина пъти по-застрашени от ходене по време на сън. Същото се отнася и за тези с алкохолна или наркотична зависимост.

Другата основна причина за появата на сомнамбулизъм е постоянната липса на сън, а на този етап експертите не могат да установят дали има генетична предпоставка за развитието на това смущение у тези, които имат роднини-сомнамбули.

"Стресовите фактори също могат да предизвикат ходене насън, затова трябва да бъдат овладени навреме", допълва д-р Филип Герман, който работи към университета в Пенсилвания.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент