Все по-често ходим насън

Все по-често ходим насън
Снимка: netinfo

Ходенето насън се превръща във все по-мащабно проявление, което засяга близо една трета от възрастните в някакъв етап от живота им, се казва в американско изследване.

Невролози от университета в Станфорд са наблюдавали и интервюирали над 15 000 души през последните 30 години, като се коментира, че броят на сомнамбулите става все по-голям.

Ходенето насън най-често се изразява в РЕМ-фазата (последния стадий на съня, когато човек сънува и в повечето случаи се отчита интензивно движение на очите, ускорено дишане и активна мозъчна дейност) и може да продължи от няколко секунди до 30-40 минути.

От анкетираните, близо 3,5% споделили, че през изминалите 12 месеца са имали поне едно преживяване от сомнамбулски характер, а 1% от запитаните мъже и жени редовно изживявали подобен нощен епизод два или три пъти месечно.

Научните данни показват, че индивидите с депресия са три и половина пъти по-застрашени от ходене по време на сън. Същото се отнася и за тези с алкохолна или наркотична зависимост.

Другата основна причина за появата на сомнамбулизъм е постоянната липса на сън, а на този етап експертите не могат да установят дали има генетична предпоставка за развитието на това смущение у тези, които имат роднини-сомнамбули.

"Стресовите фактори също могат да предизвикат ходене насън, затова трябва да бъдат овладени навреме", допълва д-р Филип Герман, който работи към университета в Пенсилвания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти