Витамин C не е чудото, за което сме го смятали

витамин C
Снимка: Thinkstock

Всички сме чували, че да се предпазим от боледуване, трябва да приемаме обилно количество витамин C, a когато сме настинали – че той ще ни помогне да се почувстваме по-добре. Истината обаче е, че този витамин не е универсалният лек, като какъвто са ни го представяли.

Витамин C и настинката

Обширно изследване на Университета в Хелзинки проучва над 11 хиляди души, приемали поне 200 мг витамин C на ден. Учените обаче не установили влияние на веществото върху състоянието на участниците и начин, по който то ги е предпазило от настинка. Изключение се наблюдава само при спортисти, чиито риск от боледуване е намален с около 50%.

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

Добрата новина е, че според резултатите от изследването приемът на витамин C скъсява периода на боледуването с до 8% при възрастните и до 14% при децата.

Витамин C може и да не държи вирусите надалече, но помага по други начини. Д-р Мониша Банот обяснява, че той притежава антиоксидантни свойства и важна роля в синтеза на колаген – от значение за нашата кожа, сухожилия и кости.

Сред останалите негови ползи, които не са широко известни, е понижаването на систоличното кръвно налягане при пациенти с хипертония и намаляване на необходимостта от инхалирани стероиди при астматици.

Нуждата от витамини

Някои медици стигат и по-далеч в изказванията си, като твърдят, че допълнителният прием на витамини не е задължителен за повечето от нас. Ключът е храненето с плодове и зеленчуци, които не само ни снабдяват с витамини, но и предоставят още хранителни вещества, които заместват животинските мазнини.

Знаците, че на тялото му липсва витамин C

За да сте сигурни, че организмът ви получава достатъчно витамин C, хапвайте не само цитрусови плодове като портокал и грейпфрут, но и домати, кале (къдраво зеле), целина, чушки и броколи.

Приемайте с мярка

Но както с всяко нещо, не бива да прекалявате и с витамин C. Лекарите предупреждават, че излишъка от него организмът ни изхвърля с урината, а това може да преизвика стомашни проблеми като диария, гадене или коремни болки. Повишените дози могат да доведат и до повишен риск от камъни в бъбреците.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Изводът: витамин C не предпазва от грип и настинка, но е възможно да съкрати периода на боледуване. Той все пак има и други ползи, затова приемайте достатъчни количества от него с храната, но не прекалявайте, за да не усетите странични ефекти.

витамин C
Снимка: Thinkstock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти