Вие ни се свят

Губя почва под краката си
Снимка: Thinkstock

Християн Немски

Виенето на свят най-често възниква в променливо време, когато рязко се сменят температурите, при влажност, при падане или покачване на кръвното или атмосферното налягане, а също и при появата на силен вятър, пише здраве.bg.

Скоковете в налягането предизвикват световъртеж най-вече при хипертониците и страдащите от атеросклероза. При тези заболявания силно се натоварва сърцето и кръвоносните съдове, захранващи главния мозък и вътрешното ухо (където се намира вестибуларният апарат).

Когато нервните клетки попаднат в зоната на кислороден глад, те започват да работят поотделно и човек губи ориентация в пространството и трудно може да стои изправен и да запази равновесие.

Често виенето на свят се причинява от болестта, наречена Мениеров синдром, свързана с нарушени функции на вестибуларния апарат, изразяваща се в световъртеж, намаляване на слуха, загуба на равновесие и т.н.

Виенето на свят само по себе си не е диагноза, но е признак за поне двадесетина заболявания. Сред тях могат да са такива като мигрената, остеохондрозата (неправилно формиране на костното и хрущялно вещество), проблемите с вътрешното ухо, епилепсията, инсултът и някои ракови заболявания. Затова при често повтарящи се пристъпи на виене на свят потърсете лекарска помощ.

Ето и какво да направим, ако ни се вие свят.

* Седнете или по-добре легнете, за да не паднете от загубата на равновесие. Силният пристъп на виене на свят обикновено се съпровожда и със загуба на съзнание.

* Ако изпитвате това за първи път, не изпадайте в паника. Чувството на страх, сърцебиене и гадене са неизбежни спътници на това състояние.

* Опитайте се да фиксирате своя поглед върху неподвижен предмет, но най-добре затворете очи и постойте така известно време.

* При първа възможност премерете кръвното си налягане и потърсете мнението на лекар.

* Ако ви е паднало кръвното налягане, се доверете на изпитаната рецепта с изпиването на чаша айран със сол.

* Прилошаването по време на пътуване, което някои наричат "автомобилна болест", се дължи на завоите и неравните терени. Най-добре е да се правят почивки по време на пътуването, лицето да се облее със студена вода, а за препоръчване е возенето на предната седалка.

* Силно ограничителните диети и умората понижават нивото на кръвната захар, което води до прималяване, световъртеж, треперене. За да се избавите от неразположението, най-добре е да изпиете подсладена напитка – например чай с мед.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти