Великденско вдъхновение: Как да си приготвим козуначено руло

Великден козунак яйца рецепта
Снимка: iStock

Много от нас не успяват да намерят време или пък са твърде нетърпеливи и искат да приготвят нещо вкусно за няколко минути. А когато не успеем и да напазаруваме, се налага да се справяме с наличните продукти вкъщи. 

Великденските празници наближават, затова ви споделяме една специална рецепта, за чието приготвяне няма да ви е необходимо много време. 

Необходими продукти

► 800 г брашно за козунаци
► 3 яйца размер L
► 190 г захар
► 200 мл прясно мляко
► 160 г краве масло
► 30 г жива мая
► 1 щипка сол
► 1 пакетче ванилия
► 1 лимон
► настъргана кора
► 50 мл ром
► 220 г шипков мармалад
► 1 яйце за намазване
► орехи за поръсване
► захар за поръсване
► брашно за разточване

Великден козунак яйца рецепта
Снимка: iStock

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути.

Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.

Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.

Великден козунак яйца рецепта
Снимка: iStock

Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.

Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно.

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 30-40 минути.

великден
Снимка: Istock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти