Вечеряйте по-рано, за да избегнете рака

храна вечеря
Снимка: Thinkstock

Когато става въпрос за превенция на рак, не е важно само какво, но и кога ядем. Затова учени решават да проверят по какъв начин времето, по което се храним, има влияние върху опасността от рак.

Изследване, публикувано в журнала „Епидемиология на рака“, показва, че хапването на ранна вечеря или оставянето на двучасов диапазон между последното хранене и лягането е в състояние да намали риска от рак на гърдата и простатата.

10 лесни и бързи идеи за лятна вечеря

Данните от проучването сочат, че хората, които се хранят преди 21 ч. или поне два часа преди сън, се радват на най-малко 20% по-малък риск от рак на гърдата и простата в сравнение с онези, които вечерят след 22 ч. и си лягат скоро след това.

Според главния изследовател на проведеното проучване – Манолис Когевинас, придържането към едно и също време на хранене се асоциира с по-ниски нива на опасност от болестта. Той твърди още, че резултатите подчертават важността от изследване на циркадиевите ритми в контекста на теми като диети и рак.

Как да спреш да преяждаш на вечеря

Към момента препоръките за превенция на рака включват обемна информация за това какво трябва да се яде, но не и по кое време. Според Когевинас резултатите от проучването могат да помогнат за усъвършенстване на насоките, които са особено важни за южноевропейските култури, където повече хора вечерят късно.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти