В какво се крие тайната на ароматното кафе?

В какво се крие тайната на ароматното кафе?
Снимка: Thinkstock

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата. Съставът на водата променя коренно вкус на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса. Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването ѝ, също не е подходяща.

"Кафеените зърна съдържат стотици химикали", казва Кристофър Хендън от екипа.

"Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. За това има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса."

"Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна".

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода. Според британското изследване, обаче, по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти