Създадено за Baumit

В дом с йони се живее по-добре

i
Снимка: iStock/Getty Images

Човек прекарва 90% от времето си в затворени пространства – у дома, в офиса, на гости, в ресторант...

И докато стои вътре, вдишва и издишва впечатляващите 25 килограма въздух на денонощие. Знаем ли обаче какво е качеството на въздуха, който дишаме вкъщи? Има ли как да направим въздуха по-добър за дишане? На всички тези въпроси отговарят специалистите на Баумит.

Какво определя качеството на въздуха у дома

Качеството на въздуха вкъщи се влияе не само от атмосферния въздух, който „пускаме“ у дома докато проветряваме, но и от мебелите, уредите и дори боите, с които „съжителстваме“ вкъщи.

Всички елементи на интериора отделят невидими вещества и вълни, които влияят на въздуха. Добавяме и фактори като температура, миризма, прах, бактерии и получаваме целия въздушен „коктейл“, който вдишваме непрекъснато.

Какво е „хубав за дишане“ въздух

i
Снимка: iStock/Getty Images

Знаете ли какво отличава чистия и свеж въздух, като след дъжд например или край морето, от „обикновения“ въздух? Малките невидими йони. Когато е валял дъжд, когато сме близо до вода или до гора, въздухът е наситен с йони.

Концентрацията на йони влияе положително върху организма и помага за пречистване на въздуха от прахови частици. Йоните привличат фината прах и полените и ги превръщат в по-големи и по-тежки единици. Те бързо падат на пода и не могат да бъдат вдишани. Точно както въздухът след дъжд е пречистен.

Как да увеличим йоните във въздуха у дома

За да се повиши съдържанието на йони във въздуха, е важно да избирате материи, максимално близки до природата, естествени и екологични, да проветрявате често, особено когато вали дъжд и да отглеждате пречистващи въздуха растения.

Много важна е и боята, с който са боядисани стените. Изберете такава, която доказано повишава броя на йоните във въздуха като боята ЙонитКолор на Баумит. Боята генерира въздушни йони, особено ако е съчетана със специалните шпакловки ЙонитФино или Йонит Финиш отдолу. Тези шпакловки поддържат относителната влажност на въздуха в комфортния диапазон от 40-60%, а тогава боята генерира най-много йони.

Как да увеличим йоните във въздуха у дома

Проучванията на Университета във Фрайбург*, потвърждават позитивното влияние на въздушните Йонит йони. В помещения, боядисани с ЙонитКолор йоните във въздуха се увеличават неколкократно и въздухът се запазва много чист за разлика от сравнителното помещение с обикновена боя.

За кои помещения е подходяща ЙонитКолор

i
Снимка: iStock/Getty Images

Най-кратко казано – за всички, в които живеят хора. В детските стаи йонизиращата въздуха боя помага да се намалят алергените – и прахови, и поленови частици биват привлечени като магнит от въздушните йони, след което бързо падат на земята.

В спалнята, където тялото ни се възстановява всяка нощ, също е важно да има високо съдържание на въздушни йони, тъй като те имат благотворно влиение върху възстановителните сили и имунния отговор на тялото.

А за офиса, където прекарваме по-голямата част от дните си и където е пълно с техника, йонизираните стени ще са жест към служителите и тяхното здраве.

Пролетта е чудесен момент за освежаване на дома и офиса, така че нека тази година освежаването да е не само за очите, но и за здравето ни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти