Тайната подправка на японската кухня: мирин

y
Снимка: Thinkstock

Мирин е японска подправка, която съдържа около 14% алкохол. За да се направи мирин, задушен мочи-гом (олющен ориз), кум годжи (култивиран ориз) и шочу (дестилирана алкохолна напитка) се смесват и ферментират около 2 месеца.

Мирин, произведен по този начин, се нарича хон-мирин. Това всъщност е истинския мирин. Друг вид е шио-мирин, който съдържа и сол, а третият вид е мирин-фу чомирио, което означава подправка с вкус на мирин. Той съдържа около 1 процент алкохол, но придава същия аромат.

Правила за здраве и дълголетие от Изтока

y
Снимка: Thinkstock

Тази японска подправка е бистра и леко златиста течност. Добавя приятна сладост и аромат на много японски ястия. Особено помага да се прикрие миризмата на риба и морски дарове.

Смята се, че употребата на мирин е започнала преди повече от 400 години. Въпреки че е използван за пиене в началото, днес се използва само за готвене, тъй като става прекалено плътен и сладък.

10-те най-добри етерични масла за женското здраве

y
Снимка: Thinkstock

Мирин е всъщност вид оризово вино, подобно на саке, но с по-ниско съдържание на алкохоли по-високо на захар. Сладкият му вкус създава приятен контраст, когато се използва със солени сосове.

Заедно със соевия сос това сладко вино е една от основните съставки в традиционния сос Тириаки. Използва се и за завършване на много японски супи, включително мисо.

5 бели храни, които са вредни за нашето здраве

y
Снимка: Thinkstock

Мирин е универсална подправка и се сработва добре с всичко - от месо и риба, до зеленчуци и тофу. Приятно допълнение е към пържени картофи и маринати, а заради съдържанието на захар прави хубава глазура за зеленчуци, месо и риба.

Когато се готви с него, трябва да се има предвид, че има силен вкус и заради това се използва малко количество.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти