Тайната на успеха е да ограничиш възможностите си за неуспех

Тайната на успеха е да ограничиш възможностите си за неуспех
Снимка: iStock

Стратегия. Планиране. Или предварително ограничаване на възможностите.

Това е една от 40-те стратегии, които ползвам за изграждането на здравословни навици. В частност по отношение на храненето. И още по-точно - прекратяване на безконтролните системни преяждания.

Каква е идеята?

Накратко: реши се да постигнеш определена цел. После изключи каквато и да е възможност да кривнеш от пътя. Tова е избор, който правиш в момента и с който “заключваш” предварително и планирано бъдещите си избори. Тогава ще ти коства повече усилия да кривнеш от пътя, отколкото да продължиш с добрия навик.

Целта е да си архитект на бъдещото си поведение. По такъв начин, че ако продължиш с досегашното си поведение негативите ще бъдат в пъти по-големи спрямо позитивите. С други думи - залогът е толкова голям, че вече не намираш удоволствие да го практикуваш. В моя случай - и хората, на които помагам: удоволствие от тъпченето с храна.

ф
Снимка: iStock

Ето личен пример:

1) Ако продължавах да преяждам по време на подготовката за Републиканското по силов трибой тази година, нямаше да вляза в категорията, в която имах най-големи шансове за злато. Съответно, ако не бях спечелила на всички дисциплини, превръщайки се в най-силната слаба жена в България, никой нямаше да разбере колко е масов и важен проблемът с безконтролните преяждания.

Жасмина Гевезиева
Снимка: Личен архив

2) Ако сега продължавам да преяждам, рискувам доверието към мен, към проекта Binge OFF, който е първата платформа в България, посветена на хора, които страдат от системни преяждания, авторитетът ми и най-вече вярата на хората, които ми писаха и имат този проблем, че могат да се оправят. Затова не мисля да ги подвеждам.

Жасмина Гевезиева
Снимка: Личен архив

3) Планирам нещо, което никой не е правил. Поне в България. Отново спортно. И доста откачено. Изисква няколко месеца последователна подготовка. Ако го осъществя, буквално ще съм сътворила прецедент. Ако се проваля... подготвена съм психически, но не искам да мисля в тази насока.

Искаш да отслабнеш за лятото? Запиши се в графика за кондиционни или каквито и да било други тренировки като предплатиш картата си за месец напред. Уговори се с другарче, с което да тренираш. Ако не отидеш на тренировка, вината и срамът, че си го подвел, ще те мъчи. Затова ще отидеш да тренираш. Искаш или не. И знаеш ли: ще бъдеш горда след това. Продължи така един месец. Със сигурност ще бъдеш в по-добра форма.

Жасмина Гевезиева
Снимка: Личен архив

Искаш да стартираш собствен бизнес? Напусни работа. Това ще повлияе рязко на мотивацията ти.

Ето една бърза формула в четири стъпки:

1. Реши какво искаш да постигнеш.

2. Разпиши си ясни причини защо НАИСТИНА го искаш и е важно за теб. Това ще ти помогне в трудните моменти в бъдеще, когато си на път да се откажеш.

3. Заключи си предварително възможностите за провал. Вече ти дадох няколко примера.

4. Действай.

ф
Снимка: iStock

Не се насочвай в социалните мрежи, за да обявиш помпозно, че ще направиш нещо. Това ще ти почеше егото за един-два дни. На думи не става. Трябват действия. И знаеш ли кое е най-хубавото: по време на процеса гарантирано ще израснеш. И ще осъзнаеш за себе си колко си силна. Ще си повярваш, че можеш.

Опитай се да направиш натиска истински. Тогава просто няма да имаш друга възможност и ще осъществиш желания план. Гарантирам ти го. 

Автор: Жасмина Гевезиева

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти