Тайната целебна сила на замразения лимон

Тайната целебна сила на замразения лимон
Снимка: Thinkstock

Лимоните са плодове с кисел вкус и са богат източник на витамин С. Те имат алкален ефект върху тялото. 

Лимоните са един от най-полезните дарове на природата, защитаващи йодния баланс в организма. Лимоновия сок съдържа 5-10 пъти повече витамини в своята цялост. Лимонът е идеален плод за детоксацията на организма. Два средно големи лимона, около 100 г, съдържат 1.1 г протеин, 0.3 грама мазнини, 9.3 грама въглехидрати, 2.8 грама фибри и 2.5 грама естествена захар. 

А и съдържат само 29 калории.

Лимоните, освен че са богати на витамин С, също така съдържат и витамин В6, калий, фолиева киселина, важни фитохимикали като флавоноиди. В тази си връзка лимоните са със свойства на хранителни антиоксиданти и естествен детоксикиращ ефект.

Лимонадата е една от задължителните напитки през лятото. Лимоновият сок също така се използва и за салати, и за сладкиши.

Оказва се обаче, че замразените лимони са далеч по-ефективни.

След интензивни лабораторни изследвания през 70-те години, насочени към получаване на синтетичен екстракт от лимони, се стига до резултата, че получената активна съставка адриамицин е далеч по-ефективна, когато лимонът е бил замразен преди това.

Благодарение на лимонения фитохимикал в състава си, лимоните спомагат за разтварянето на камъните в жлъчката и намаляват риска от развитие на рак на храносмилателната система.

Те също така предотвратяват калцификация и образуването на бъбречни камъни.

Снимка: Thinkstock

Благодарение на високите нива на витамин С и флавоноиди, приемът на лимони укрепва имунната система и играе роля в превенцията на заболявания като настинки и грип.

Витамин С в цитрусови плодове като лимони е много ефективен при лечение на скорбут.

Лимоните показват многостранни антибактериални свойства. Следователно са широко използвани при инфекция, възпаление, гъбички, глисти. Със съдържанието си на витамин Р балансират кръвното налягане. Освен това успокояват нервите. Действат като ефективни антидепресанти.

Как да си приготвим замразени лимони, които са двойно по-ефективни при гореспоменатите ситуации?

Първо, много е важен изборът на лимони. В никакъв случай не трябва да са наранени, смачкани или леко мухлясали. За пречистване на лимоните от пестицидните остатъци те се слагат в ябълков оцет да престоят, след което се изплакват обилно.

След това се поставят в хладилник и престояват 24 часа. 

Снимка: Thinkstock

Другият вариант на замразяване на лимони е да се нарежат на резени и да се поставят в ледените блокове и във фризера. След това ги добавяте във вода или свежи напитки.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти