Смилянският боб - перфектната идея за трапезата на Бъдни вечер

Смилянският боб - перфектната идея за трапезата на Бъдни вечер
Снимка: Thinkstock

Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица.

Традициите за отглеждане на смилянски боб в този район датират от повече от 250 години.

Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловени от близостта на река Арда, качеството на водата и температурните граници, характерни за областта на село Смилян, са изключително подходящи за отглеждането на фасул.

Смилянският боб притежава уникален вкус, който е известен не само в България, но и в чужбина. Методът на отглеждането му се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, бобът се тори с естествен оборски тор.

Особености на смилянски фасул

Други фактори, които определят високото качество на смилянския фасул, са влажността на въздуха и надморската височина. Областта, в която вирее бобът, е с надморска височина от 820 до 870 метра.

Смилянският боб има две основни разновидности – едър и дребен. Едрият смилянски боб има бял и пъстър цвят, който варира от черен до светлолилав. Традиционно тази разновидност се използва за паниране и за салати.

Дребният смилянски боб е със значително по-дребни зърна, като между тях преобладават светлокафявите зърна с почти черни ивици.

Избор, съхранение и готвене на смилянски фасул

Традиционно смилянският фасул се използва в родопската кухня за приготвянето на пълнени чушки и сарми, баница с боб, шишчета от боб, боб чорба, пълнена тиква с боб, различни рула.

Смилянският боб се готви като другите видове боб, но вкусът му е неоспорим.

Ден преди да правите ястие с него, го натопете във вода и изчакайте да престои през нощта. На следващия ден можете да го сварите, като след завирането на фасула го оставите да къкри на бавен огън за час - час и половина. След това можете да го превърнете във вкусна гозба или просто да го поднесете като салата, овкусен с подправки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти