Слънцето

И замириса на море...
Снимка: Thinkstock

И така – кои са най-важните ползи, които слънцето и неговите лъчи ни носят, цитирани от "Здраве.bg".

1. Да започнем с очевидното. Слънцето е причината тялото на човек да произвежда витамин D3. Ултравиолетовите лъчи от типа В (UVB) взаимодействат с холестерола в кожата, при което се задейства процес на произвеждане на витамин D от бъбреците и черния дроб. Това не може да се случи без излагане на слънчева светлина.

Досегът на по-голямата част от нашата кожа със слънчевата светлина трябва да се случва поне по 3-4 пъти седмично за период от 20-30 минути. Стъклените прозорци блокират UVB лъчите, но пък пропускат UVA лъчите, които могат да носят не по-малки вреди.

Иронията е в това, че немалка част от слънцезащитните кремове блокират само UVB лъчите, като по този начин възпрепятстват производството на витамин D3. Като прехормон, витамин D3 участва в различни жизненоважни процеси в тялото.

Производството на витамин D от слънчевата светлина има свой механизъм за спиране, който ни предпазва от предозиране. Но ако измием кожата си със сапун, твърде скоро след това може да отмием мазнините по нея, които тъкмо са започнали процеса по преобразуване на въпросния витамин.

2. Немският лекар Йоанна Будвиг препоръчва всекидневно излагане на слънце като част от известната й т.нар. диета на Будвиг за лечение на рака. Д-р Будвиг базира диетата си на електромагнитната полза от слънчевата светлина върху диетичните елементи, с които успешно лекувала някои случаи на ракови заболявания.

3. При наличие на дълги периоди без слънчева светлина много хора изпадат в депресия – в този случай по-конкретно става дума за т.нар. сезонно афективно разстройство. Освен депресивното чувство, в такива моменти хората изпитват и недостиг на енергия. Сезонното афективно разстройство произлиза от липсата на слънчева светлина за дълъг период от време, но може да се лекува и със специални "слънчеви" лампи, които имитират истинската слънчева светлина.

4. Веществото в тялото ни, наречено меланин, е способно да преобразува слънчевата светлина в метаболитна енергия. Няколко изследвания и в момента проучват този феномен.

5. Слънчевата светлина доказано ограничава стреса, тревожността и необходимостта от приемане на обезболяващи медикаменти при пациенти, претърпели операция, сочат данни от изследване, проведено през 2005 г.

6. Проучване от 2012 г. пък разкрива, че хората, които са изложени на слънце по 6 часа на ден, са по-способни да се концентрират в течение на остатъка от деня.

7. Данните от дерматологични тестове, извършени през 2011 г., сочат, че излагането на слънчева светлина помага за изгарянето на подкожните мастни депа.

8. Слънчевата светлина допринася и за редуцирането на висцералните мазнини - дефицитът на витамин D се свързва с по-високо производство на мазнини около вътрешните органи, което води до затлъстяване и последващите от него заболявания от типа на диабет и сърдечносъдови смущения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти