Слабостта към храната е като наркотична зависимост

Слабостта към храната е като наркотична зависимост
Снимка: Thinkstock

Ново проучване доказва нещо добре известно, а именно – страстта към храната може да се сравни с наркотична или алкохолна зависимост.

Оказва се, че хората могат да са също толкова обсебени от храната и да виждат в нея решение на всичките си проблеми, както и наркозависимите вярват в смъртоносното си пристрастие.

Проучване, цитирано то Dailymail.co.uk, разкрива признанията на хиляди хора, голяма част от които страдат от наднормено тегло, че за тях е непосилно да се преборят с пристрастието си към преяждане и висококалоричните храни.

Голяма част от тях намират в яденето утеха и своеобразно бягство от ежедневните проблеми, тъгата или стреса, но след това бързо започват да се чувстват още по-зле, защото съзнават, че вредят на тялото си.

Самочувствието пада, самокритичността се увеличава и в пристъп на отчаяние отново се посяга към храна, като така се получава един омагьосан кръг.

Много хора се измъчват и самокритикуват, че не успяват да спазят конкретна диета и да свалят килограмите, които ги тормозят.

От друга страна участниците в проучването, споделят, че има прекалено много реклама на нездравословна храна, което допълнително ги изкушава.

Факт е, че е много по-лесно човек да хапне нещо мазно, пържено или прекалено калорично на крак, отколкото здравословна и питателна храна.

Също така има редица подозрения, че и доказателства, че в много храни се добавят изкуствени вещества, които да ни карат да искаме още повече да ядем от тях.

С всичко това човек може да се пребори, като не се поддава на преяждането и се спортува редовно.

По време на физическа активност се отделя хормона на щастието - серотонин, освен това винаги го има вътрешното задоволство, че правиш нещо положително за тялото и работиш, за да постигнеш целите си.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко чифта обувки имате в гардероба?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент