Самотата крие риск за здравето

Самотата крие риск за здравето
Снимка: Thinkstock

Човек може да се чувства самотен дори и да е сред тълпа. Никой не иска да бъде сам, особено на по-стари години.

Сега нови проучвания доказват, че самотата може да се отрази зле дори върху физическото състояние. Оказва се, че самотните възрастни хора са по-застрашени от развиването на Алцхаймер.

Изследователи от университета "Карнеги Мелън" са установили, че самотният живот се отразява не само на настроението, но и на здравето.

Дейви Кресуел – водещият на проучването, заявява:

"Много често казваме на хората да спрат да пушат, за да бъдат здрави, но не виждаме, че самотата е същата заплаха. Самотните хора са по-застрашени от здравословни проблеми, но медитацията може да им окаже много голяма полза."

Проучването е публикувано в журнала "Съзнание, поведение, имунитет" и акцентира върху ползите от медитацията за по-старите хора.

Редовната практика води до намаляване на стреса, подобряване на концентрацията и паметта и дори до стабилизиране на кръвното налягане.

Не е тайна, че съзнанието и подсъзнанието могат да извършат чудеса и са от особено значение за по-качествения и пълноценен живот. Все пак човек може да е напълно физически здрав, но когато страда от тревожни мисли или се чувства самотен, няма как да не бъде нещастен и с угнетен.

Има различни курсове по медитация, които могат да запознаят желаещите да практикуват този метод с начина, по който се прави.

Подобни курсове служат и като чудесен повод за осъществяване на повече социални контакти.

Медитацията, разбира се, може да се практикува и у дома. Не се иска нещо повече от желание и правилна нагласа.

А вие се замислете кога за последно посетихте баба си и дядо си или възрастните си родители. Вие имате своята работа, колеги, приятели, свое семейство и много поводи за радост, но за възрастните ви роднини радостта е когато вие им отделите малко внимание и ги посетите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти