С какво овкусяват храната си в различните краища на света

С какво овкусяват храната си в различните краища на света
Снимка: Thinkstock

Изглежда никъде по света едно ястие не е достатъчно само по себе си и допълнителни сосове, дипове и разядки се сервират непрекъснато.

Предлагаме ви един неизчерпателен, но интересен и полезен списък от чуждоземни овкусители, някои от които имат своите звездни моменти в западната интерпретация на световната кулинария.

 Хариса
Основният лют сос в Тунис, Алжир и Либия се приготвя от печени чушки, люти чушлета и различни подправки като чесън, ким и зърна от кориандър. Обикновено се използва като добавка към ястия с месо, но някои смелчаги просто си мажат сутрешната филийка с хариса. Е, това не е невъзможно преживяване за повечето хора, защото лютите чушлета не са от най-страховитите сортове, но все пак кому е нужно да започва деня си с яростна стимулация на рецепторите за болка. У нас хариса със сигурност може да се намери в софийските арабски магазини.

Чермула
Още един северноафрикански сос, който е с доста по-комплексен вкус от впечатляващата най-вече с лютивината си хариса. Чермулата е предназначена за риба и в нейния състав влизат чесън, пресен кориандър и други пресни подправки, мариновани лимони, лимонов сок, лук, зехтин и различни аромати като кимион и черен пипер. В по-пикантния вариант има и лют червен пипер.

Кочуджан
Корейската версия на лют сос се е появила на полуострова през XVIII век малко след чушките. Източноазиатските народи са големи почитатели на ферметиралите храни и затова дори и сосовете си ги подлагат на действията на дрожди и бактерии. С кочуджан това се случва в продължение на години като лютият червен пипер, брашното от лепкав ориз и смлените изсушени ферментирали соеви зърна отлежават, залети с вода, в големи пръстени съдове.

Дори и в страна като Корея, в която традициите са изключително важни, някои кулинарни богатства бързо изчезват и сега занаятчийският кочуджан е почти изцяло заменен с индустриален - така домакините са принудени да поднасят тази по-долнокачествена версия с типичните ястия бибимбап (ориз със сотирани зеленчуци и сурово яйце) и булгоги (печено на скара телешко).

Джео бон
Може би лаоската кухня ще е следващата, която ще завладее сърцата на западните професионални и домашни готвачи, затова запознанството с основната разядка от индокитайската страна е добра прелюдия към опознаването на тази традиция. Сушени люти чушлета, пържен чесън, галангал, рибен сос и няколко други съставки са в основата на джео бон, а най-необичайният, но и задължителен ингредиент е сушената кожа от бивол. Ароматната паста се сервира заедно с лепкав ориз, залци от който се топят в джео бон по време на храненето. Предлага се и с бланширани зеленчуци и хрупкавите листове от сушени водорасли кай.

Доубандзян
Наричана „душата на съчуанската кухня“, пастата от ферментирали бакла и соя, ориз и подправки (най-вече лют червен пипер и, разбира се, съчуански пипер) е незаменима за ястия с тофу, но дори може да се запържи леко в уок и да се сервира с нудъли. А обикновено се добавя навсякъде, където може, в забележителните съчуански ястия.

Нам при
В Тайланд това е общото название на малко или повече люти сосове, от които има десетки варианти – от течни през пастообразни до подобни на прах. Освен лютите чушлета – сушени или пресни, червени или зелени, много често в състава на нам при влизат паста от скариди и рибен сос. Използват се и плодове, включително тамаринд, местни подправки като лимонова трева, галангал и бодлив лайм, и дори различни видове насекоми. Обикновено нам при се приготвя в тайландски хаван от камък. Често съставките се запичат преди счукването, за да се усили и развие ароматът им. Нам при се сервират със зеленчуци, риба и месо, които са приготвени просто – без много подправки.

Пири пири
Португалски по произход този сос от дребни люти чушлета от вида Capsicum frutescens, цитрусов сок и кора, както и различни сухи и пресни подправки, днес е много разпространен в бившите африкански колонии на иберийската държава – Ангола и Мозамбик, но и в Намибия и ЮАР. Рядко се използва директно и обикновено се готви с него, като е в основата на чудесния ястия като скариди или пиле пири пири.

Самбал
Индонезийски и малайски вариант на тайландските нам при. Същото огромно разнообразие от видове и съставки, като е включен дори изключително смрадливият плод дуриан, предварително оставен да ферментира няколко дена. Най-простият и най-известен е самбал олек или улек. Това е паста от сурови червени люти чушки, която може да се използва или самостоятелно, или като основа за други самбали. Особено популярна е в Холандия, където индонезийската храна е във втората си родина.

Срирача
Няма скорошно американско кулинарно риалити, в което срирача да не се появява под път и на път. Яркочервеният тайландски сос от люти чушки, сол, оцет, чесън и захар се конкурира доста успешно с твърде подобния табаско и за момента май печели сърцата на американските фудита. Вероятно защото идва от другия край на света, а не от банално близката Луизиана. Името на соса произлиза от Си Рача, град в дъното на Тайландския залив, където местните морски гозби се сервират с лютия сос.

Чимичури
Още една медийна звезда, която придружава едва ли не всеки втори телевизионен стек. Идва от Аржентина и се е поставила в услуга на невероятната местна скара. Скълцан магданоз, чесън, риган, олио и оцет – съвсем проста откъм съставки основна рецепта, в която понякога се включват черен пипер, мащерка, дафинов лист, кимион и подобни. Уругвайците – също големи майстори на печеното на решетка месо, предпочитат по-пикантния вариант и добавят люти чушлета.

Мухамара
Родом от зловещо опустошения сирийски град Халеб, който българските медии безотговорно прекръстиха с английското име Алепо. Пастата от тамошния изключително ароматен лют червен пипер, орехи, хлебни трохи и зехтин се сервира простичко с хляб или пък с печено месо и риба. Често допълнително се предлагат и пресни листа от мента, за да хармонират с аромата и вкуса на разядката, която освен в Сирия се прави и в Ливан, и в Турция.

Автор: Людмил Хайдутов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти