Разберете какви са кулинарните ползи на мащерката

Всеки се е натъквал на подобни пасажи мащерка сред полета и поляни
Снимка: Thinkstock

Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави. Мащерката се добавя при приготвянето на ястия от месо, риба, бобови култури, яйца, картофи, патладжани, както и други зеленчуци.

Мащерката се използва също така и при различни видове консервиране – мариноване и осоляване. Мащерка се добавя и в десерти като кремове, пудинги и сладолед.

В кулинарията се използват както пресни, така и сушени листенца мащерка, а също така и връхчета с все още неразцъфнали цветенца. Те имат изискан аромат и променят мириса и вкуса на различните ястия.

Свежи клонки мащерка се добавят в различни видове супа и в сосове, за да освежат аромата им. Пилешкото месо става много по-ароматно, ако го освежите с прясна или сушена мащерка малко преди да стане напълно готово.

Ако добавите мащерка в ястие от картофи или от зеле, то ще се промени изцяло и ще бъде много ароматно и вкусно. Така можете да изненадате своите близки с познато за тях ястие, в което обаче сте добавили ароматна изненада, пише "Gotvach.bg".

Лещата, грахът и бобът, приготвени с добавка от мащерка, имат уникален вкус и аромат. Мазното месо става много по-изтънчено на вкус, ако при печенето добавите към него малко мащерка.

За телешкото месо мащерката не е толкова подходяща, но за свинско, агнешко, пилешко, патешко и пуешко е направо незаменима.

С мащерка се подобрява вкусът и аромата на ястия от свински или пилешки дробчета, сърчица и бъбреци. Ако приготвите супа с използване на сирене и добавите в нея мащерка, ще се насладите на едно неповторимо блюдо.

Добавете мащерка към пастет от свински черен дроб и ще се радвате на ароматен вкусен резултат. Малко мащерка, добавена в тестото за сладкиши, променя изцяло вкуса и аромата на десерта. Можете да прибавите щипка мащерка и в сладоледени десерти.

Мащерката може да се добави също така и в различни видове салати от свежи зеленчуци. Ястията от риба стават много вкусни с мащерка. Тази подправка е подходяща и за маринати.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Представителите на кой зодиакален знак не можете да понясяте?

Абонамент