Работата на смени носи риск за здравето

Работата на смени носи риск за здравето
Снимка: Thinkstock

Хората, които работят на смени и особено нощем, рискуват да получат инфаркт или инсулт много повече от останалите, показва британско проучване, обхванало 2 011 935 работници.

Една четвърт от изследваните са се сблъскали с подобен род проблеми, твърди британският в. "Дейли мейл", който съобщи за прочуването.

В най-неблагоприятно положение са хората, принудени да работят нощем.

При тях рискът от усложнения се увеличава с 41 на сто. Работата на смени е свързана също с вредни навици, неправилно хранене, лош сън, ниско равнище на физическа активност. Всичко това в крайна сметка влияе отрицателно на сърцето.

Подобен режим на работа предизвиква нарушения в биологичния часовник на хората.

В резултат се увеличава кръвното налягане, холестирина, развива се и диабет. 17 359 души от участвалите в изследването са има отклонения в сърдечната дейност, 6 598 инфаркти, 1 854 исхемичен инсулт.

Отчитайки всички неточности, медиците са изчислили, че работата на смени носи 23-процентов риск от инфаркт, 24% усложнения в сърдечната дейност и 5% риск от допълнителни инсулти.

 

Има също основание да се смята, че нощната работа води до рак заради хормонални нарушения.

Как да се храните по време на нощна активност, за да бъдете максимално здрави, вече сме ви писали и може да си припомните тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти