Първа помощ при навяхвания и изкълчвания

Болката е локализирана
Снимка: Thinkstock

При навяхване или изкълчване е наложително да се предприемат незабавни действия, за да се тушират усложненията. Подобен тип травми наистина не са животозастрашаващи, но често са свързани с нужда от пълен покой и други действия, променящи до голяма степен ритъма на всекидневието ни. Затова - колкото по-бързо вземете мерки, толкова по-малко ще страдате и травмираната зона ще заздравее по-бързо, пише "Здраве.bg".

Ако се нараните вкъщи, направете следното:
* Обездвижете мястото - болката е сигнал, който тялото изпраща като предупреждение да не движите засегната част.
* Сложете лед върху нараненaта зона - това ще ограничи отока и ще облекчи спазмите.
* Поставете компрес – той също ще редуцира подуването на засегнатото място. Внимавайте превръзката да не е много стегната, за да не намали или спре притока на кръв.
* Повдигнете засегнатото място - така гравитацията естествено ще помогне да намалее отока, като позволи на кръвта и телесните течности да се отичат към сърцето.
* Приемането на обезболяващ медикамент може да се окаже необходимо. Прочетете листовката, за да прецените дозата, особено, ако пострадалият е дете.

Кога да потърсите медицинска помощ?
В някои случаи е необходимо да се потърси лекарска консултация, за да се постави точна диагноза и да се назначи адекватно лечение. При навяхване и изкълчване е нормално болката да се увеличи през първите един-два дни. Ако обаче, дори след като сте спазили горните инструкции и сте приложили болкоуспокояващи медикаменти, болката не е под контрол или нараняването започне да изглежда по-сериозно, отколкото сте смятали първоначално, посещението при медик е задължително. Лекарската намеса е необходима, ако отичането се увеличава, особено при такива ставни връзки като таза, коляното, рамото, лакътя или китката.

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако:
* Имате съмнение за счупена кост или изместена става.
* Чувствате изтръпване или вцепеняване, което свързвате с травмата. Това може да е индикация за засегнат нерв.
* Нараненото място е студено или бледо. Това може да означава, че са увредени кръвоносни съдове и е прекъсната циркулацията на кръвта.

Подобни травми при децата са особен случай. Заради израстването им техните кости, мускули и сухожилия могат да реагират различно при травма. Родителите имат основание да се притесняват за евентуално счупване. Запомнете, че дори пострадалият да е в състояние да се движи, все още е възможно да има счупена кост.

Целта на лечението при навяхване и изкълчване е да се възстанови нивото на функциониране на засегнатата част такова, каквото е било преди травмата. Времето за възстановяване зависи от това, колко сериозно е нараняването. Понякога лечението може да трае само няколко дни, но често продължава с месеци.

Сред най-важните стъпки за пълното оздравяване е рехабилитацията. Това може да е цяла програма, която се изпълнява в домашни условия, или се провежда в медицински център под контрола на специалист-рехабилитатор.

При навяхване или изкълчване е добре да получите и компетентни отговори на следните въпроси:
* Какви ограничения трябва да спазвате при движения, дейности и работа?
* Колко време ще е необходимо за възстановяване?
* Кога е безопасно да се върнете към пълноценен живот, включващ всички видове активност от преди травмата?
* Кога трябва да бъде извършен контролен преглед?

Навяхванията и изкълчванията обикновено могат да се излекуват без хирургическа намеса. Най-често е достатъчно навременното извършване на действията, посочени няколко абзаца по-горе.

При определени травми са необходими помощни средства за обездвижването на засегнатите места. Може да се наложи и използването на патерици при нараняване на крака или придържаща превръзка, ако травмата е на ръката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти