Психологичните поражения на екземата

Подай ръка на проблема
Снимка: Getty/Guliver

Екип от британски медици е направил изследване, за да види как екземата на ръцете и тялото се отразява на психичното здраве на близо 6 млн. жители на Острова, страдащи от това състояние.

Подобни кожни проблеми влияят изключително негативно и стресово в личния живот и работата на тези личности, разкриват данните от проучването.

Мъжете и жените с екзема в областта на ръцете в един момент спират да се здрависват с когото и да било, изолират се от своите приятели, като не излизат от вкъщи, а интимните им контакти почти изчезват.

Анкетата показва, че 82% от запитаните се срамуват от това свое състояние, а депресивните мисли от този факт ги следват почти навсякъде.

Между участниците е имало такива, които са открили екземата преди няколко месеца до индивиди с над 10-годишна история на заболяването.

Осем от 10 души споделят, че не биха докоснали човек, защото се притесняват, че той или тя ще забележи техния кожен проблем.

Най-често хората с подобна болест на кожата крият ръцете си в джобовете, а 74% от доброволците в експеримента са докладвали, че екземата постоянно им създава неудобства в работата или университета.

Експертите разказват, че смущението и страхът са еднакво силни при мъже и жени с екзема само на ръцете и такива, които имат поражения и по други зони на тялото.

Почти половината от запитаните са на мнение, че околните не разбират и не са съпричастни към страданията им, а 27% от тази група са под постоянно напрежение, защото не са пълноценни като семейни партньори и професионалисти.

Изследването показва, че представителките на нежния пол са по-малко притеснени от наличието на екзема в сравнение с мъжете.

Статистиката посочва, че екземата се среща все повече под възрастовата граница от 25 години.

"Екземата дотолкова обърква човешкия живот, че редица хора избират дрехи, които прикриват изцяло ръцете, не носят никакви бижута, не могат да намерят човек до себе си и много рядко ходят на почивки", завършват британските специалисти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти