Признаци на стрес

Признаци на стрес
Снимка: netinfo

Често се случва да сме станали жертва на стреса и дори да не го знаем. Не е необходимо работата ни да е натоварена, за да се замислим дали не сме стресирани. Причините за стреса са много и разнообразни, а някои от симптомите ни карат да се чувстваме още по-депресирани и напрегнати.

Ето и част от непопулярните показатели, че страдате от сериозен стрес.

1. Косопад и начупване на ноктите
За косопада вече сме писали, но е добре да се повтори, че падането на повече коса и загубата на блясъка й, както и нарушената цялост на ноктите, може да се дължат на психическо безпокойство. В този случай маските за коса и заздравителите за нокти няма да решат проблема.

2. Проблеми с паметта
Лесно забравяне, трудна концентрация или неспособност да вземете бързо решения - всичко това може да се дължи именно на прекомерния стрес. Или пък просто ви липсва увереност? Дори и да е така, постарайте се да се откъснете за десетина минути от напрегнатото всекидневие с чаша горещ чай или още по-добре - шоколад, в ръка.

3. Прозявките
Постоянно се прозявате, но не се чувствате сънени? Причината за това може да се крие в така нареченото повърхностно дишане, причинено от стрес. В този случай човек се прозява, за да успее да навакса недостига на кислород в тялото. Ако се съмнявате, че става дума за такова състояние, вземете си кратка почивка, излезте някъде на открито, или поне се покажете на прозореца и се старайте да си поемете няколко пъти дълбоко въздух.

4. Изпотяване
То може да се дължи не само на физическа активност. Стресът може да доведе до хормонален дисбаланс и от там да започне прекомерно изпотяване под мишиците. Там потта е с по-различна консистенция от други части на тялото и с по-силна миризма. Решението: Поддържайте добра хигиена, използвайте рол-он и се научете да се справяте със стреса.

5. Сухота в устата
Тя се причинява от понижение на количеството слюнка в устната кухина. Това води до лош дъх, халитоза и проблеми със зъбите. Пийте вода по-често и се грижете за зъбите си: редовни посещения при зъболекаря (колкото и да е неприятно, е много важно), мийте добре и ги почиствайте с конец след хранене.

6. Болка в мускулите
Когато човек е под стрес, мускулите му се свиват (усещането е за разтегляне!). Това състояние е особено характерно за мускулите на гърба, докато тези на кръста често изпадат в болезнени спазми. В такива случаи опитайте следното: поставете ръката си на другото рамо, опипайте с пръсти, потърсете за напрегнати точки и внимателно масажирайте. Вземете топъл душ или още по-добре вана с ароматни масла.

7. Пърхот
Продължителният стрес отслабва имунната система, а една от проявите на слабия имунитет е и появата на пърхот, защото гъбичкити, които го причиняват намират благоприятна среда за развитие. За да се справите с този проблем трябва да посетите специалист и да справите със стреса.

8. Напълняване
Под действието на стресовия хормон кортизол тялото започва да натрупва мазнини, особено в областта на корема. Освен това прекомерният стрес кара повечето хора да преяждат с любимите си, но вредни храни. 

9. Мигрена
Засиленото главоболие е от най-честите признаци на това, че сме прекалено напрегнати. Методите за лечение са различни, а понякога може да се наложи и да потърсите помощта наспециалист

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти