Преди и след ваксината: най-важното накратко

жена с маска срещу коронавирус
Снимка: iStock

Първите ваксини срещу коронавируса бяха разработени рекордно бързо. Още по-бързо обаче се разпространиха съмненията и слуховете, свързани с имунизациите. Много от тях са грешни и напълно безпочвени. Ако обмисляте или категорично сте решили да се ваксинирате, днес ви представяме отговори на най-често задаваните въпроси.

КАК ДА ЗАПАЗИМ ЧАС ЗА ВАКСИНА?

През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.

През РЗИ - здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.

Чакане на опашки при определените пунктове - този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация. 

НУЖНИ ЛИ СА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите.

Съветите продължават в нашата галерия:

Преди и след ваксината: най-важното накратко


 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти