Плодовете, които предпазват мозъка от стареене
Снимка: iStock

Плодовете, които предпазват мозъка от стареене

Можем ли да предпазим мозъка си от преждевременно стареене? Според учените къпинитеборовинките и ягодите намаляват упадъка на когнитивните способности, който настъпва с възрастта. Това са познавателните способности, знание, познание или компетенция. Когнитивните умения или способности се поддържат от специфични невронни мрежи.

Трите плода имат високо съдържание на флавоноиди.

Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които също така помагат за намаляването на възпалителните процеси в организма. Проучването е проведено с данни, обхващащи 121 700 жени, които са проследени в продължение на десетилетия.

ф
Снимка: iStock

Според д-р Елизабет Девор, автор на изследването, застаряването на населението прави все по-важни здравословните проблеми, пред които е изправена тази възрастова група.

Резултатите от проучването показват, че високият прием на тези плодове подмладява мозъка с две години и половина или намалява когнитивното стареене.

ф
Снимка: iStock

Боровинките по-специално имат мощен ефект върху здравето на мозъка. Едно скорошно изследване изучава ефектите на концентрирания боровинков сок.

Възрастните хора, които пиели сок от боровинки, имали по-добро кръвообращение, по-добра мозъчна активност и по-силна работна памет. Това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в боровинките.

ф
Снимка: iStock

Ягодите също имат доказан предпазващ ефект, както и орехите.

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти