Отвореният офис – модерното работно (не)удобство

отворен офис
Снимка: Thinkstock

Отвореният офис изглежда като усъвършенстван и стилен модел на съвременното работно пространство. Премахването на физическите прегради между колегите е предпоставка и за емоционално сближаване и повече общуване, но дебатите около ползите и вредите от него все още са на дневен ред в научните среди.

Въпросният дизайн може да има не само влияние върху социализирането, но и върху физическото здраве. Резулатите от изследване на Университета в Аризона, което проследява 213 офис служители, показва, че работещите, които не са разделени от прегради в офиса, са с 32% по-активни физически, отколкото останалите, прекарващи работно време в офис среда. 20% по-динамични са първите в сравнение със служителите, които работят в кабинки. Учените установили още, че участниците, които работят в отворено работно пространство, изпитват 14% по-малко стрес.

Отворените офиси обаче крият недостатъци, отбелязани от няколко други изследвания. Такова е проучването на Харвардския университет от последния месец, което се съсредоточава върху степента, в която се променят отношенията на работа след смяната на стандартния офис с такъв без прегради. Изводите са, че в отворения офис общуването очи в очи намалява със 70%, имейлите и текстовите съобщения бележат ръст от 50%, а цялостната продуктивност е понижена след смяната на дизайна.

Сексистките нюанси са друг недостатък, който изпъква при проучване, проведено във Великобритания през май. След наблюдаване на 27 жени и 13 мъже на територията на техния отворен офис в продължение на три години, изследователите открили, че липсата на лично пространство засяга дамите в по-голяма степен. Жените споделят, че се чувстват наблюдавани, а колегите им започнали да забелязват колко привлекателни дамите, които работят в офиса. И не само – служителите от мъжки пол започнали да класират по сексапил своите колежки.

За да се намалят неудобствата на работното място обаче, съществуват компании като WeWork, които се занимават с предоставянето на удобна отворена офис среда. Според творческия директор на компанията – Девин Фермюлен, WeWork разделя работното място на „енергийни пространства“.

отворен офис
Снимка: Thinkstock

Те са: споделено, където хората могат да общуват свободно, пространство с бюро, което позволява повече спокойствие, но все пак дава възможност за комуникация лице в лице, и соло пространствата като кътчета и телефонни кабинки, предназначени за лично ползване. Така възможността за избор може да се отрази не само на продуктивността, но и психическото ни състояние на работното място.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти