Говори

Oтговорно към здравето и имунитета на нашите деца

Oтговорно към здравето и имунитета на нашите деца
Снимка: iStock/Getty Images

Имунната система е удивително сложна мрежа от биологични структури и процеси, които протичат в изключителен синхрон. Нейната функция е да разпознава и да се справя с болестотворни фактори, като пази собствените тъкани и органи. Имунитетът представлява устойчивост на организма към различни фактори на обкръжаващата ни среда.

Според произхода си имунитетът бива вроден и придобит. Вроденият имунитет е този, който се формира по време на ембрионалното развитие на плода, докато придобитият имунитет възниква по време на живота ни.

В зависимост от начина на придобиване, придобитият имунитет може да бъде пасивен или активен. Активният имунитет, от своя страна, се дели на естествен – придобит в резултат от преболедуване и изкуствен – придобит след ваксинация.

Важно е още след раждането да подходим отговорно към здравето и имунитета на нашите деца. Всички знаем, че общовалидните правила за крепко здраве са достатъчният сън, полезна и здравословна храна, разходките навън и като цяло възможно повече движение. Но какви са другите начини да подсилим и подготвим организма си в периода на вируси може да отговори д-р Тодор Тодоров, с когото се срещнахме и има какво да ви каже. 

Снимка: Алпен Фарма

Д-р Тодоров e педиатър, хомеопат и Шуслеров терапевт в Поликлиника България и ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост в София.


Вече се намираме в период със засилена циркулация на вируси и повечето хора искат да предприемат мерки за засилване на имунитета. Правилно ли е да се намесваме в работата на имунната система, ако тя не е компрометирана, и какъв би следвало да е разумният и правилен подход за имунна подкрепа?

Имунната система е част от нашето тяло. Оприличавам я на бегач на дълги разстояния. Състезател, който трябва да е добре подготвен преди сезона, добре трениран, добре хидратиран. Състезател, който не обича безсънните нощи, постоянния психически стрес и отрицателни емоции, на които се подлагаме в ежедневието. Трябва да се грижим за нея така, както се грижим за облеклото си, прическата и грима. Трябва да го правим всекидневно.

Снимка: iStock/Getty Images

Всеки ден ние се намесваме в нейното функциониране с това дали се храним правилно, дали си почиваме правилно, дали спим достатъчно. Нека се намесим с правилен стил на живот - да приемаме богата на витамини храна, да съчетаваме разумно в денонощието часове на работа и почивка, да търсим баланса в емоционален план, да се стремим да намалим до минимум стреса, доколкото това е възможно в днешните напрегнати времена, разбира се.

Има ли свръхупотреба на продукти за стимулация на имунитета, на витамини и всякакви сиропи, които „обещават“ едва ли не да превърнат имунната ни система в някаква бомба? Това не е ли нож с две остриета?

В момента има залитане към всевъзможни формули. Да засилиш имунитета с хапче или сироп изглежда най-лесно и най-бързо. Но постоянният прием, често едновременно на няколко препарата с недоказан ефект, крие риск най-малкото от алергии.

Имуностимулантите не се препоръчват при хора с автоимунни заболявания и при алергична диатеза.

Имунолози предупреждават за възможна връзка между прекомерната имуностимулация и “цитокиновата буря” при COVID-19.

Ако все пак искаме да модулираме по някакъв начин имунитета, какъв да е той? Как да го направим безопасно?

Има ефикасен и доказан в практиката начин за подпомагане на имунитета. Хомеопатията дава големи възможности за ефективна имунопрофилактика. Тя повишава нивото на здраве, прави организма много по-адаптивен и подготвен за бъдещите срещи с болестотворни причинители. Профилактика, която за оптимален ефект е добре да започне още от края на лятото и началото на есента и продължи през зимата, когато несъмнено ще се срещнем с някои от сезонните вируси. Дори и сега не е късно да се започне, защото веднага ще има положително влияние върху имунната система в разгара на епидемията.

В ежедневната си работа, например, уверено препоръчвам на най-малките пациенти до 3-годишна възраст имунопрофилактика с Имунокинд и Шуслерова сол №3 и виждам много добри резултати. Имунокинд е препарат, съдържащ в себе си цели 3 калциеви съставки. А както знаем, калцият играе основна роля за растежа и развитието на детския организъм, както и за правилното функциониране на имунната система.

Имунокинд ефективно подпомага имунната система на детето в периода на нейното съзряване, значително разрежда боледуванията, спомага за бързото справяне с инфекциите и  намалява усложненията.

Шуслерова сол №3 стимулира имунните клетки, подготвя организма за по-бърз и адекватен имунен отговор при среща с болестотворни организми, както и при вече разгърнала се инфекция. При по-големите деца имам много добър опит с Инфлуцид и Шуслерова сол №3 като комбинация за укрепване на имунитета и защита от вирусни инфекции. Тази схема препоръчвам и на родителите, като обикновено съветвам да се започне тримесечен курс на прием още в края на лятото. Но не е късно и може да подсилим нашия състезател по време на сезона или дори сега, “в окото на бурята”, с 3 пъти по 1 таблетка от всяко на ден в продължение на 3 месеца. Препоръчвам Инфлуцид и Шуслерова сол №3 да присъстват винаги в домашната аптечка, защото те са много ефективни и за лечение на вирусни инфекции, като в такива случаи се преминава към т. нар. „лечебна дозировка”, която включва чест прием.

Как да подходим, ако въпреки всички имуностимуланти все пак ни повали вирус? Трябва ли при всяко неразположение да тичаме в лаборатория и да си правим тестове?

Неразположението е знак, че имунната система се бори.

Знак, че трябва да си останем у дома, да си починем и да сe погрижим за себе си. Грижата за нас самите включва консултация с лекар - през приложение, по телефона или най-добре с преглед. Лабораторното изследване трябва да следва консултацията, не обратното. Самодиагностиката и самолечението не са правилен подход.  

Снимка: iStock/Getty Images

Как да различим един тип вирус от друг, има ли някакви лесни начини за разграничаване на симптомите? Високата температура например опасна ли е и трябва ли непременно да приемаме медикаменти за овладяването ѝ?

Несъмнено при част от случаите ще има припокриване на симптомите. Все пак грипът е като неканен гост, който се изсипва у вас с целия си багаж - рязко повишаване на температурата до 39-40 градуса, съпроводено с втрисане, силна отпадналост и непреодолима сънливост, силни болки в ставите и мускулите, ранна поява на раздираща суха кашлица. COVID-19 може да бъде великият имитатор - да протича със симптоми на стомашно-чревна инфекция, да ни заблуди, като започне с банална хрема, но изведнъж усещаме липса на обоняние и вкус, а в главата започва да пулсира силна болка. Кашлицата може да е по-късна проява и тревожен симптом при COVID-19. Високата температура не трябва да ви плаши, защото е първата и най-важна реакция на имунната система. Не се поддавайте на паниката! Изчакайте! Не посягайте веднага към лекарства за понижаване на температурата, не ги приемайте през няколко часа, а само ако температурата е над 38,5 градуса. Тогава имунокомпетентните клетки се увеличават, образуват се повече антитела.

При 38 градуса голяма част от вирусите и бактериите нямат благоприятна среда за развитие и умират. Оставете имунната система да се бори, да задейства неспецифичните и специфични механизми на защита.

Споделете нещо окуражаващо за хората, които изпитват притеснение и тревога по отношение на вирусните инфекции и как те се отразяват на здравето им.

Обърнете внимание на емоцията и мислите, с които изпълвате вашето ежедневие. Не отваряйте вратата на вашето съзнание за страха и паниката, особено щом прочетете или чуете неща за пандемията. Нека вратата е здраво залостена! :) Пожелавам ви в предстоящите светли семейни празници домът ви да е изпълнен с вяра, че ще справим, надежда за по-добра година и разбира се, любов към ближните.


Имунокинд: Хомеопатичен лекарствен продукт за деца от 0 до 6 г. Преди употреба прочетете упътването.

Инфлуцид: Хомеопатичен лекарствен продукт за възрастни и деца над 1 година. Преди употреба прочетете упътването.

Шуслерови соли: Хомеопатични лекарствени продукти без специфични показания за възрастни и деца над 1 година. При употреба под 1 година потърсете съвет от лекар. Преди употреба прочетете упътването.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти