Още една суперхрана на небосклона: хлорела

Още една суперхрана на небосклона: хлорела
Снимка: Thinkstock

Хлорелата (Chlorella) са вид зелени водорасли. Открити са от британския микробиолог Мартинус Вилем Байеринк през 1890 г.

Заради високото съдържание на протеини, витамини и други полезни вещества тези водорасли са обявени за суперхрана.

Богати са на Витамин B, Витамин C, Витамин A, Витамин E, Витамин D, Витамин K, йод, желязо, магнезий, цинк, калций и други. Освен това са едни от най-мощните антиоксиданти в света и защитават клетките в човешкият организъм от увреждане.

Много хора използват Хлорела, известна още като спирулина, като потенциален източник на храна и енергия, тъй като неговата фотосинтезна ефективност може на теория да достигне 8% в сравнение с други високо ефективни култури като захарната тръстика.

В началото на 1950 г. Хлорела се разглежда като нов и обещаващ основен източник на храна и като възможно решение на тогавашната световна гладна криза. Хората гледали на водораслото като начин да се сложи край на тази криза чрез предоставяне на големи количества висококачествена храна за сравнително ниска цена.

Хлорела се консумира като здравословна добавка предимно в САЩ и Канада и като хранителна добавка в Япония. Водораслите имат редица благоприятни въздействия върху здравето, включително и способността за лечение на рак.

Имат способността да детоксикират, да укрепват имунната система, да засилват растежа и обновяването на клетките, да ускоряват метаболизма и още много други.

У нас може да се открие и поръча като добавка на прах или таблетки.

Припомнете си още:

Нова суперхрана

Край на мита за суперхраните

Кокосово масло за всичко

Новите суперхрани за закуска

Мака – един от последните посеви на инките

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти