Оризовките - полезни или вредни са за нашето здраве?

оризовка ориз
Снимка: Istock

Според здравните експерти оризовите снаксове (оризови бисквити, крекери, оризови питки) не са толкова здравословни, колкото може би си мислим. Оризовите бисквити са основна съставка в менюто на много от нас, независимо дали са намазани с хумус, ядково масло, авокадо или сирене. Разглеждайки списъка им със съставки, оризовите снакс на пръв поглед изглеждат като здравословен избор за закуска - направени предимно с ориз или оризово брашно.

Но според здравните експерти оризовите бисквити не са толкова здравословни, колкото смятаме, поради няколко причини. За да разберете защо, първо, нека разгледаме от какво се правят крекери с ориз.

Как се правят крекери и снакс с ориз?

Оризовите бисквити се правят, като се прилагат висока температура и високо налягане върху оризовите зърна, което ги кара да се раздуят и да се оформят плътно, образувайки текстура, подобна на пуканките, казва диетологът Стеф Лоу от Natural Nutritionist пред HuffPost Australia. В зависимост от марката и вида на оризовия снакс производителите могат също да добавят аромати и консерванти.

Оризовите бисквити и оризовите питки са силно обработени и се различават в зависимост от марката и добавените съставки като аромати, сол и захари и консерванти, обяснява диетологът Фиона Тък. Докато оризовите бисквити имат здравословен профил, за ​​съжаление не са толкова хранителни, колкото мнозина от нас си мислят. Ето двете основни причини:

Оризовият снакс е направен от рафиниран бял ориз

Повечето оризови бисквити са направени от бял ориз - белият ориз има отстранени външните слоеве (люспите, триците и зародиш), което също премахва много от хранителните вещества и фибри. В сравнение с кафявия и червения ориз, белият ориз се счита за рафиниран, високо гликемичен индекс (ГИ) и богато съдържание на въглехидрати.

6 вредни за мозъка храни и напитки

Оризовите бисквити обикновено са с ниско съдържание на захар и мазнини и могат да бъдат включени в здравословна диета, когато се ядат от време на време. Въпреки това те не са здравословната закуска, за каквато много хора я възприемат. Обикновено се правят от рафиниран бял ориз с много малко фибри и протеини, така че хранителната им стойност е лоша, пояснява Тък. - Оризовите крекери имат висок ГИ, което означава, че те повишават кръвната захар бързо, поради което не са умен избор за хората, с дисбаланси в кръвната захар, инсулиновата резистентност и загубата на тегло.

оризовка ориз
Снимка: Istock

Оризовите гризини и снаксове може да са с ниско съдържание на калории, но според експерта по здравеопазване Кирстен Скот, разчитайки само на оризовите бисквити за уж полезна закуска, няма да имаме добра форма и надали ще свалим някакво ненужно тегло. Добра алтернатива на оризовите снакс са по-здравословните закуски като вегетарианска пръчица с хумус.

Оризните снаксове са източник на рафинираните въглехидрати (които бързо се усвояват и превръщат в захар), а освен това са поръсени със сол и евентуално напръскани с някакъв изкуствен аромат.

Специалистите поясняват, че вместо да ви докарат ситост и ползи, закуската с оризови питки на празен стомах може да предизвика скок на кръвната захар, което просто ще ви остави да се чувствате мудни и ще жадувате повече оризови питки.

Храни, които повишават холестерола

Важно е да се отбележи, че хранителната стойност на оризовите бисквити също зависи от това с какво ги приемате. Ядете ли ги обикновени или гарнирани само с мед? Или са част от балансирана храна или гарнирани с хумус, авокадо и зеленчуци?

Консумацията им с орехово масло или хумус може да увеличи хранителния прием и да забави отделянето на захар в кръвта, твърди диетологът Тък.

Вижте в галерията долу как да изберете възможно най-здравословните оризовки:

Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?

Прочетето още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти