Неочаквани комбинации с диня

Неочаквани комбинации с диня
Снимка: Thinkstock

Вкусната диня е един от плодовете, който най-успешно ни спасява през летните месеци. Здравословното хранене отрича динята да бъде смесване с други продукти.

Но все пак има хора, които много обичат необичайните комбинации между сладко и солено. В последно време и в кулинарията могат да се открият много такива рецепти, в които двата вкуса са смесени – в сладкишите се намира място за зеленчук, а някои плодове се използват за основни ястия.

Плодовете също могат да се съчетават с нещо солено – комбинацията на диня и месно филе е много интересна. Вероятно ще се оцени, обаче, само от хората, които по принцип харесват по-нестандартните хранителни колаборации.

Можете да си направите чудна лятна салата за мастиката. За целта ще ви бъде необходима диня – колкото по-сладка, толкова по-добре, шепа зелени маслини и твърдо сирене. Нарежете на кубчета голямо парче диня, след това към нея добавете сиренето, което сте нарязали в същия размер. Накрая поръсете с маслините, на които сте премахнали костилките. По желание можете да залеете салатата със зехтин, разбъркайте внимателно и сложете в хладилник хубаво да се изстуди.

Друга вкусна салата можете да си направите с козе сирене, диня и малко рукола – пригответе салатата на същия принцип, като нарежете продуктите и смесите в купа. По желание можете да подправите и със съвсем малко сух босилек. Ако не сте фен на козето сирене, сложете сирене фета.

Интересно е и следващото предложение – т.нар. динено гаспачо. Сложете в купа 1 ч.ч. портокалов сок, по 1 краставица, зелена пиперка, малка глава лук и скилидка чесън. Добавете в друг съд около 150 грама диня и съвсем малко босилек за аромат, както и зехтин – пасирайте. След това сложете останалите продукти и пасирайте до получаването на пюре. Добавете накрая малко сол и черен пипер. Тази супа се консумира изстудена.

Можете да си запечете парчета диня и на скарата – за целта ще са ви нужни шишчета, където да нанижете по две парчета на всяко. Сложете ги на скарата да се запекат – за около 3 минути от всяка страна. През това време подгответе в купичка 1 с.л. пчелен мед, 200 г крема сирене, сок от лимон и кора, съвсем малко сол, няколко лъжици зехтин. Сложете в купички от сместа и до нея шишче с диня.

Последното ни предложение е за класическата комбинация на диня и прошуто – нарежете динята на малки хапки, обвийте с парчетата колбас и завършете с коктейлна клечка.

Да ви е сладко! Пардон... Да ви е динено!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти