Нектаринa, праскова или кайсия – това е въпросът!

нектарина праскова
Снимка: iStock

Праскова, нектарина или каисия - кой изобщо би си помислил, че съществува такъв казус?! 

Трите плода са от общо семейство. Можем да различим едното от другото едва когато го вземем в ръце - нектарините са по-малки, по-твърди и нямат характерния за прасковите мъх. Кайсиите са малки, златни, оранжеви плодове, с мека и гладка като кадифе повърхност. Това обаче не са единствените разлики, които трябва да имаме предвид, когато отиваме на пазар за летни плодове.

Прасковите са символ на плодородие и любов. Те са възпроизведени в порцелан и ги възпяват в много стихове. Сладкиши, оформени като праскови, се приготвят специално за рождени дни. Вижте рецептата ТУК >>>

Прасковата - кралицата на плодовете

Нектарините, тези симпатични близки роднини на прасковата, в миналото са наричани „персийска слива“. Те нямат характерните за прасковите мъхчета, които често предизвикват дразнения. Именно липсата на тези мъхчета ги прави предпочитан плод сред малки и големи.

Ето какво още е добре да знаете за тях:

Нектарината отвръща на удара

Кайсиите от своя страна също могат да се консумират сурови, но имат и широко приложение при приготвянето на сладка и ликьори:

Кайсиите - най-очакваните плодове през лятото

Е, независимо от избора ви, едно нещо е сигурно - който и от трите плода да изберете, всеки от тях заслужава почетно място в лятното ви меню!

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти