Не спете повече от 8 часа, вредно е

сън
Снимка: Unsplash

Ако спите повече от 8 часа, рискът от преждевременна смърт се увеличава.

Хората, които „преспиват“, са с по-голям риск от преждевременна смърт от тези, които спят твърде малко, според съвместно проучване на учени от университетите в Кил, Манчестър, Лийдс и Източна Англия.

Експертите са установили, че спането повече от 8 часа е по-вредно от 7-часовия сън.

Най-малък е рискът за хора, които спят между 7 и 8 часа. Хората, които спят в продължение на 9 часа, са с 14% по-голям риск от преждевременна смърт, докато за тези, които спят 10 часа, този риск нараства до 30%.

сън
Снимка: Unsplash

Хората, които спят 11 часа, са с повишен риск от 47%. Изследването, проведено сред 3,3 милиона души по света, установи, че продължителният сън увеличава риска от сърдечни заболявания и инфаркт.

Учените обясниха, че поради дългия си сън хората се движат по-малко и извършват по-малко физически дейности, което води до сърдечни проблеми.

 "По-дългият сън може да бъде свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и коморбидност (наличие на едно или повече заболявания или разстройства, в допълнение към основното заболяване), придружени от умора, хронично възпаление и анемия.

сън
Снимка: Unsplash

Симптомите на депресия, нисък социално-икономически статус, безработица и намалена физическа активност също са свързани с по-дългия сън ", пишат експертите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти