Не можем да отслабнем? Къде е проблемът?

Не можем да отслабнем? Къде е проблемът?
Снимка: Thinkstock

Ако се чудите защо спазвате изтощителна диета, а резултат сякаш няма, то може би трябва да се замислите какво и колко хапвате през почивните дни.

Оказва се, че преяждането през уикенда е причината диетите да се провалят.

Това е доказано от британско проучване, върху чийто резултати БГНЕС се позовават.

Те твърдят, че хората на диета консумират над половината от приетите през седмицата калории в събота и неделя.

Изследването установило още, че близо 75% от хората, опитващи да свалят килограми, признават, че се поддават на големи прегрешения с храна от петък вечер до неделя.

Ежедневието, свързано с ходенето на работа, позволява на хората, които се стремят да намалят калориите, да контролират количеството приемана храна от понеделник до четвъртък.

Когато дойде петък обаче, дори най-добрите планове се провалят. Мъжете могат да погълнат чрез напитки и храна цели 10 000 калории до края на уикенда, а жените – около 8000 калории.

Обичайно мъжете се нуждаят от 2500 калории на ден, а жените – от 2000 калории, а това означава, че половината от седмичната им дажба калории може да бъде изконсумирана в хода на "лоши" почивни дни.

Изследването сред 1000 души установило още, че 83% от хората на диета се отдават на запои през уикенда, включващи обичайно храна с приятели или роднини и обилна консумация на алкохол.

Те често завършвали с късна вечеря преди лягане.

Само едно ядене с алкохол може да достигне до 3500 калории при мъжете и 3000 калории при жените. Но най-голямата опасност за диетата през събота и неделя идва от загубата на седмичната структура и дисциплина и склонността към междинни хранения между закуската, обеда и вечерята.

Над половината от анкетираните заявили, че е по-вероятно да отварят хладилника през уикендите, защото прекарват повече време вкъщи. 70% от участниците в изследването си вземали тлъста готова храна през почивните дни, като пицата е най-популярният избор.

Почти всички анкетирани признали, че пият повече алкохол през уикенда, отколкото от понеделник до четвъртък.

70% заявили, че им харесва да похапват печено в събота или да си организират обилно хранене с роднини или приятели.

Една трета дори споделили, че си вземат втора порция по време на подобен гуляй. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти