Надежда срещу СПИН

Надежда срещу СПИН
Снимка: ThinkStock

В Световния ден за борба със СПИН, една добра новина от УНИЦЕФ.

Около 1,1 милиона заразявания с вируса на ХИВ/СПИН при деца под 15-годишна възраст са били предотвратени.

А новите случаи на инфекции са намалели с над 50% в периода 2005-2013 г. Това сочат най-новите данни на УНИЦЕФ.

Този невероятен напредък е резултат от разширения достъп на милиони бременни жени-носители на вируса на ХИВ до услуги за превенция на предаването на болестта от майките към децата.

Тези услуги включват животоподдържаща терапия, която значително намали предаването на вируса към бебетата, както и спомага за поддържане на жените в добро здравословно състояние.

„След като съумяхме да предотвратим 1,1 милион нови заразявания при децата, значи можем да предпазим от ХИВ и всяко едно дете – но при условие, че имаме възможността да достигнем и до най-уязвимите“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Той допълни: „Трябва да преодолеем бездната на неравнопоставеността и да инвестираме повече в потенциала да достигнем до всяка една майка, всяко новородено, всяко дете в ранна възраст и всички подрастващи младежи – чрез програми за превенция и лечение на ХИВ/СПИН, които могат да спасят и подобрят чувствително техния живот“.

Преди няколко месеца друга агенция - към ООН, ангажирана с борбата срещу СПИН, обяви, че до 2030 година има шанс болестта да бъде напълно овладяна, ако мерките, които се взимат в момента, продължат. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти