Няколко широкоразпространени "истини"

Мога ли да ти имам вяра
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако днес чуем, че нещо е полезно или вредно за здравето ни, то не се знае дали точно в същия момент някъде по света група изследователи вече на оборва този факт с поредните си научни открития. Така е и със следващата доза факти, които може би все още мислим за 100-процентова истина.

Близкото стоене пред екрана ще увреди зрението ни
Когато телевизията набира международна популярност през 50-те години на миналия век, приемниците са излъчвали около 100 хиляди пъти по-силна радиация от съвременните телевизори. Така че тогава е било съвсем в реда на нещата да стоите по-далеч от екрана. Но в днешно време колкото близо и продължително да се взирате в компютъра или телевизора няма да увредите зрението си заради новите и предпазващи технологии на производство.

Всъщност замъгленият поглед след дългото висене пред монитора в офиса не е по-различно състояние от обикновената умора на краката ви вследствие на продължително ходене или спортна активност. За да облекчите очното напрежение, направете кратък масаж с въртеливи движения в слепоочната област.

Витамин C предпазва от настинка
Вярно е, че липсата на този витамин може да ни накара да подсмърчаме по-често, но десетки изследвания показват, че няма никаква връзка в продължителността и броя на настинките при хората, които консумират витамин C и тези, пропускащи го в дневния си прием. Според редица медици по-ефикасният вариант е свързан с редовното дезинфекциране на ръцете, което ограничава достъпа на болестотворните микроорганизми до нашето тяло.

Чаша мляко ще ви помогне да заспите по-лесно
Факт е, че в състава на млякото влиза аминокиселината триптофан (но в минимални количества), помагаща ни да заспим. Оказва се, че яйцата и сиренето съдържат доста по-солидни дози от нея.

Водородният пероксид е добро средство за почистване на рани
Всеки познава до болка онова щипещо усещане, когато нанесем пероксида върху порязаната ни кожа. Това е така, защото освен бактериите, този дезинфектант атакува и собствените ни клетки. Въглеродният пероксид забавя заздравителния процес, затова е по-удачно да почистите наранената повърхност със сапун, а след това да нанесете подходящ антибиотик.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент