Митове за въздействието на тестостерона върху жените

Митове за въздействието на тестостерона върху жените
Снимка: Thinkstock

Мартин Русанов

Има много продукти, създадени от индустрията за хранителни добавки.

Те покачват мускулната маса, повишават силата, изгарят мазнините и т.н. Един такъв продукт са тестостеронните буустъри.

Те често са обект на недоверие от някои дами, които се страхуват, че употребата им ще доведе до андрогенни ефекти (тоест, че ще започнат да изглеждат по-мъжествени).

При други пък е точно обратното - те с охота използват подобни продукти, вярвайки, че повишените нива на тестостерон ще им помогнат да натрупат мускулна маса и редуцират мазнините - както се случва при мъжете.

Е, за добро или лошо, и двете представи са грешни.

Тук ще разгледаме второто твърдение, реакцията на женското тяло към съпротивителните упражнения и връзката им с тестостерона, както и кои хормони са важни за изграждането на сила и мускулна маса и изгарянето на мазнини.

Хормони

Изчистеността, силата и мускулната хипертрофия са силно зависими от анаболните хормони и резистентните тренировки. Два от най-важните анаболни хормони са тестостеронът и хормонът на растежа.

Тестостерон

Количеството тестостерон - както тотален, така и свободен - в женския организъм, е значително по-малко, отколкото в мъжкия.

При жените, той е от известно значение по отношение на физиологичната адаптация към съпротивителните тренировки, но натрупването на мускулна маса и покачването на силата се случват, независимо от това, дали нивата му се увеличават или не. Много изследвания върху жени, изпълняващи съпротивителни тренировки, дават точно такъв резултат - изграждат се мускули и сила, но количеството тестостерон не се променя.

Също така, разлика между нивата на тестостерон при активно трениращи жени и такива, водещи заседнал начин на живот, не се наблюдава. Открита е обаче връзка между количеството тестостерон преди тренировка и постигнатите резултати по отношение на силата, което кара някои да считат, че нивото на тестостерон при жените е индикатор за тренировъчния им потенциал (макар и не за резултатите).

Хормон на растежа

Тъй като повишаването на мускулната маса, силата и изчистената маса при жените не изглежда да са свързани с промени в нивата на тестостерона, следва да погледнем към другия важен анаболен хормон- хормона на растежа (ХР).

При него, ситуацията е наобратно- жените са тези с по-високи стойности от мъжете. Физическите упражнения стимулират отделянето му, като особено съпротивителните тренировки водят до засилената му секреция. ХР, освободен чрез упражнения, е повече при жените.

Многобройни серии от съпротивителни упражнения, при които се извършва повече работа от мускулите, карат отделянето на този хормон да е по-засилено, спрямо упражнения с една серия и по-малко работа. По-кратките периоди на почивка също съдействат за повишената секреция на ХР.

Заключение

Натрупването на мускулна маса, придобиването на сила и изчистването от мазнини при жените не зависят от тестостерона. Множество различни фактори влияят върху постигането на всяко от изброените, включително анаболните хормони. Продукти, съдържащи ХР са по-удачният избор от тестостеронните, тъй като оптимизират хипертрофията, силата и изчистеността.

Припомнете си още:

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

12-те най-добри упражнения за жени

От А до Я за фибрите: всичко, което знаем и не знаем за тях

Напитка за възстановяване и зареждане на тялото

Как да контролираме стреса и тревогата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти