Лесно е да превърнем модата в собствена политика

Лесно е да превърнем модата в собствена политика
Снимка: netinfo

Мария Атанасова

Сред нестихващия поток от амбициозни и вдъхновяващи екокампании и каузи, хрупкави екокраставици, щастливи екококошки, и, честно казано, понякога фанатични екочовеци, които ни заобикалят, изпаднах в микрошок. И аз искам да съм "еко", но откъде да започна?

Въпреки че определям себе си като непоправим ентусиаст, що се отнася до позитивните инициативи, не си намерих съвършеното място. Не защото съм претенциозна и не защото каузите, които намират обществено ехо, не са прекрасни, а защото просто невинаги имам възможността да бъда на точното място в точното време и да стана част от някоя екоидея. И знам, че не съм сама. Но пък си мисля, че има решение – да водя собствена екополитика и да не ангажирам обсебващо с нея, а да я "пласирам" като чаровна идея, като "мода".

И все пак, като че ли съвременният човек не може да съчетае модата с политиката. Модно е да си купуваме екоспирала за мигли и екокисело мляко, но поведението ни също е "модерно“ - в смисъла на широко употребявано. Хапваме нещо на крак, т.е. имаме опаковка за изхвърляне, но не намираме кошче за отпадък в радиус от 3 метра;  казваме си дежурната реплика за държавната и местна политика и изхвърляме там, където възможно най-малко хора ще ни видят. Има някакъв отблъскващ парадокс в желанието ни хем да сме модерни, хем да сме принципни - да водим собствена политика на живот.

По Чернишевски ще попитам "Какво да се прави?“, а по своему ще отговоря: да започнем от торбичката за покупки.

Да заменим еднократните рекламни полиетиленови торбички с многократни текстилни торбички. Защото е лесно, защото е удобно, по-компактно и стилно, защото е икономически по-изгодно, защото е разумно, защото не се разграждат за 400 години и, ако на някому е нужно – защото е изключително модерно "в Европа“. Торбичките от коноп, юта, памук, хартия са 100% разградими в природата и 100% по-красиви. Можете да ушиете своя или да закупите готова. Можете да рисувате върху нея с текстилни бои, да я разкрасите с каквото пожелаете, да си я поръчате по Интернет и да изберете свой дизайн.

И най-важното: можете да си поставите за цел да не правите изключение и винаги да я носите със себе си в рамките на определен период от време, след който тази практика ще се превърне във ваш навик, във ваш стил, във ваша екополитика. Можем да започнем отнякъде и да заразяваме хората около нас с малки идеи, малки крачки към по-екологично чистата среда, в която всички искаме да живеем. Лесно е да превърнем модата в политика.

Кога, ако не сега, и кой, ако не ние?

Ето няколко предложения откъде да се сдобиете със свежи идеи или готови екоторбички:

ecobagsbulgaria.com/bags/

freen.bg/eco-bags-2/

eko-torbi.com/shop/

ecobags-bg.com/ecobags_galeria.html

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти