Крият ли опасност покупките от супермаркета по време на коронавирус?

супермаркет покупки
Снимка: iStock

Ясно е, че коронавирусът може да „живее“ върху повърхности, включително храна, опаковки и торбички, а докосването на такива извън дома носи риск от инфекция. Ако и вие се чудите какво да правите с покупките от магазина преди консумация, тези редове би трябвало да помогнат.

По отношение безопасността на храните правителствените уебсайтове на САЩ и Великобритания публикуват следната информация: „Много малка е вероятността хората да прихванат COVID-19 от храна. COVID-19 е респираторно заболяване и не е известно да се предава чрез излагане на храни или опаковки на храни.“

Според Световната здравна организация е малка вероятността едно заразено лице да предаде вируса върху хранителни продукти. „Рискът от заразяване с вируса, предизвикващ COVID-19, от опаковка, която е премествана, превозвана и излагана на различни условия и температура, също е много ниска“, посочва се още в официалната информация от СЗО.

За да не се налага да рискуваме изобщо, все пак има нещо, което можем да направим, пише британското издание HELLO. То се позовава на мнението на професор Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, според която супермаркетите предоставят „идеална среда“ за предаване на вируса, а това прави социалното дистанциране и миенето на ръце изключително важно.

Пред BBC News тя съветва: „За пакетирани или опаковани продукти е препоръчително да бъдат съхранени за 72 часа преди употреба или напръскайте и избършете пластмасовите и стъклени опаковки с белина, внимателно разредена, както е показано върху бутилката.“

Сали Блумфийлд обяснява, че белината бързо убива вируса. Тя съветва още да измиваме старателно опакованите продукти, а след това да ги оставим да изсъхнат.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти