Колко опасно е успиването

Колко опасно е успиването
Снимка: Thinkstock

Всички знаем за ползите от добрия сън. Когато имаме и четири последователни причини като сега, с удоволствие се отдаваме на сънуване и почивка.

Британското издание "Фимейл фърст" обаче наскоро публикува списък с потенциалните вреди, които би могло да ни нанесе прекомерното спане.

На първо място твърде многото сън пречи на нашата памет. Според учени от Американската гериатрична асоциация хората, които спят повече са ментално две години по-възрастни от тези, които получават точно необходимата им доза сън.

Оказва се, че спането влияе на шанса да получим инфаркт. Хората, които спят по-дълго имат 46% по-голям шанс да получат сърдечен удар от останалите.

Същото важи и за шансовете за изпадане в депресия, като поспаливите са далеч по-склонни към подобно състояние, показват данни на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ. Успиването често пъти може да доведе до отпадналост и умора, които могат да доведат до депресия.

Диабетът също се влияе от съня ни. Хората, които спят повече от 8 часа на ден имат по-дълги периоди, в които не са активни, което води до повишени нива на глюкоза и възможност за развиване на диабет.

Един от често срещаните проблеми на съвремието – главоболието и мигрената също зависят от съня, но не както сте предполагали. Поспаливите имат повече проблеми с главоболието от останалите хора.

Същото важи и за спането през деня в необичаен час, което може да доведе до притеснение, мъчително безпокойство и загуба на апетит

Колко обаче е правилното време за сън? Според лекарите това е между 7 и 8 часа като по-малко от 6 и повече от 9 са опасни за здравето. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти