"Kока-Кола" и "Пепси" променят рецептите си

"Kока-Кола" и "Пепси" променят рецептите си
Снимка: netinfo

Най-популярните компании за безалкохолни продукти в света "Кока-Кола" и "Пепси" смениха едно от химичните съединения в съдържанието на въпросните напитки, защото се оказало, че то може да предизвика рак, съобщават от американската телевизия "Си Би Ес".

Щатските учени твърдят, че в състава на "Кока-кола", "Пепси" и "Доктор Пепър" присъства оцветител, съдържащ 4-метилимидазол (4-MI), който по време на изследвания е причинил онкологични заболявания при редица опитни мишки.

Според новия закон, приет в щата Калифорния, всички продукти с над 29 микрограма от това вещество, трябва да се предлагат с указание за заплаха от рак. В една бутилка "Кока-Кола", например, има около 140 микрограма 4-метилимидазол, затова от щаба на безалкохолните гиганти предпочетоха да променят рецептата на напитките, обръщайки се към доставчиците на оцветителя с молба да приведат съотношението на веществото в съответствие с изискванията на новия закон.

За момента газираните течности, изготвени по променената рецепта, могат да се купят само на територията на щата Калифорния, но в бъдеще нововъведението ще се разпространи в цялата страна. Междувременно на този етап в останалите държави ще се продават досегашните "Кока-Кола" и "Пепси".

Представител на администрацията, контролираща храните и лекарствата в САЩ, съобщи, че заплахата от туморни заболявания е преувеличена.

"Потребителите трябва да изпият над 1000 кена дневно, за да получат дозата, която по време на изследването е предизвикала рак при гризачите", се казва в изявлението.

Тайната за производството на "Кока-Кола", изобретена от американския фармацевт Джон Пембъртън, се пази в дълбока тайна вече над 125 години. Предполага се, че оригиналната рецепта е заключена в сейф в град Атланта.

Още една вредна съставка, която се е съдържала в напитката, е премахната в далечната 1903-та. Става дума за кокаина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти