Когато диетата ни е в застой

Когато диетата ни е в застой
Снимка: Thinkstock

Метаболизмът е скоростта, с която протичат обменните процеси в организма. От тази обмяна зависи колко калории изгаряме, не само когато се движим, но и когато сме в покой, така че по-бързият метаболизъм помага за намаляване на мазнините.

Чудили ли сте се защо, когато започвате диета, тя има по-силен ефект в началото, а след това изведнъж свалянето на килограми почти спира?

Много е просто - това е един от принципите на оцеляването - когато тялото ни получава по-малко и по-нарядко храна - метаболизмът се забавя.

Организмът ни започва да пести ресурси, защото "усеща", че намалява количеството на калориите, които е привикнал да получава.

Това е нещо като пестенето на пари, когато доходите ви намалеят.

Какво може да се направи, за да се забърза изгарянето на мазнините чрез ускоряване на метаболизма съветват от Zdravduh.com:

*Известен факт е, че увеличаването на мускулната маса е един от факторите, които забързват обмяната на вещества. 

Не случайно мъжете хабят повече калории от жените и сравнително по-трудно трупат килограми.

Често с възрастта мускулната маса намалява, а оттам и метаболизмът се забавя. Така че ако спортуваме и напредването в ЕГН-то няма да бъде пречка за добър тонус и здравословно тегло.

*Ниско-мазнините диети пречат на нормалното синтезиране на тиреоидните хормони, което е фактор за нисък метаболизъм. Мазнини трябва да се консумират, но най-вече от полезния тип - ненаситени.

*От огромно значение е поемането на голямо количество течности - вода, чай и бедни на захар и консерванти безалкохолни напитки. Повечето процеси в организма протичат в течна среда, така че това е един от най-добрите подходи към забързване на метаболизма.

Дехидратирането води до стрес във функциите на всяка клетка  в тялото.

*Стресът в ежедневието също е фактор за забавяне на обмяната на вещества. Колкото по-малко нерви и напрежение имате в живота си, толкова по-добре функционират всички системи и организма.

*Хапването на често по малки количества е един от начините да стимулирате метаболизма си. Така организмът не усеща липсата на храна и е по-склонен да "посяга" към ресурсите си.

А лишаването от закуска и рядкото, но обилно хранене, имат точно обратния ефект.

*Генетичният фактор също има огромно значение - при някои хора метаболизмът е по-бърз, а при други - по-бавен. Не се отчайвайте, ако сте от втория тип, защото вече знаете какво да направите, за да спечелите битката с природните си дадености!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти