Като китовете или кое е по-добро от рибеното масло

Така изглежда крилът
Снимка: Thinkstock

Знаете ли какво е крил? Това е норвежка дума и в по-широк смисъл означава „храна за китове“. Крил е скаридоподобен, ракообразен зоопланктон от разреда Euphausiacea.

Най-добре познатият вид е антарктическият крил (Euphausia superba). Крилът образува големи ята. Неговата биомаса се определя на 100-800 млн. тона.

Маслото от крил редуцира съдържанието на мазнини в сърцето с 42% и спомага предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания - показват данни, събрани и обобщени от китайската компания Tiens.

Маслото от крил е 48 пъти по-мощен антиоксидант от рибеното масло, 34 пъти по-мощен от Q10 и с 300 пъти по-мощен от витамини А и Е. Крилът е най-чистият източник в света на Омега-3 мастни киселини, екологично добиван и съхраняван.

Според Световната кардиологична асоциация над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез промени в хранителния режим, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Редовният прием на Омега-3 мастни киселини чувствително повишава общото физическо състояние на организма. Изследванията показват, че прием на риба два пъти седмично намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 36%.

В един перфектен свят би било възможно да си набавим всички необходими омега-3 масла, като ядем риба. Проучванията сочат обаче, че консумирането на риба е свързано с повишен риск от токсичност поради замърсяването на океаните и моретата с идустриални отрови и токсини, тежки метали и радиокативни вещества. Ето защо лекарите препоръчват приема на хранителни добавки.

Според статистика на Световната Здравна Организация сърдечно-съдовите заболявания са сериозен здравен проблем и са водеща причина за смъртността в целия свят. Над 17.6 милиона души в света умират всяка година в резултат на сърдечно-съдови заболявания. През следващите 15 години миокардния инфаркт ще запази водещо място сред първите 20 причини за смърт.

Ситуацията в България далеч не е по-различна. По данни на Националния Статистически Институт един от всеки трима българи умира от сърдечно-съдово заболяване, като най-засегнатата възрастова група са хората над 55 годишна възраст, представляващи 90% от случаите, като от тях 52% са жени, а 48% мъже.

Статистиката също показва, че се наблюдава притеснителна тенденция на намаляване годините и че все по-млади хора са застрашени.

Нищо не е фатално, ако се вземат мерки навреме. Затова помислете върху хранителния си режим – дали консумирате достатъчно витамини, минерали и правилни мазнини или сте се съсредоточили върху празните калории, захарта и канцерогенните мазнини. Цигарите са враг номер едно на красотата и здравето, честата злоупотребата с алкохол също. 

Обездвижването пък води до фатални последици за целия организъм, дори и да не страдате от наднормено тегло.

Променете към по-добро всекидневните си навици, за да се радвате на здрав и пълноценен живот за по-дълго smiley

Прочетете още:

Как да си върнем плоското коремче?

Как да не се отказваме от тренировките

Жените трябва да тренират след хранене, а мъжете преди това

8 реалистични съвета за отслабване

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти