Кариера се прави цял живот, бебета – не

Кариера се прави цял живот, бебета – не
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

„Ще стана майка когато завърша образованието си, намеря си работа, докажа се и срещна любовта на живота си“. Всички си мислим така.

И разпределяме по време – 4 години образование, с магистратурата – 6, поне 5 години кариера, любовта и тя трябва да бъде „изпробвана“ поне още две години и времето за деца и създаване на семейство настъпва някъде към 36.

Какво се е случило дотогава с яйцеклетките ни?

От първоначалния запас, с който сме се родили – 1 милион, до настъпването на пубертета са ни останали около 250-300 хиляди яйцеклетки.

Количеството им плавно започва да намалява след 25-та година, до 35-37, когато изчерпването на яйчниковия резерв рязко се ускорява.

Заедно с намаляването на броя, се влошава и качеството на яйцеклетките, нараства делът на тези, в които има хромозомни дефекти.

Това означава, че дори да бъдат оплодени, от тези яйцеклетки няма да може да се развие здраво дете, вероятността от спонтанен аборт е много висока.

В годините между 35 и 40 яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават от 20 на 45%.

Жената практически губи способността си за забременяване 7 до 12 години преди настъпването на менопаузата.

Изчерпването на яйчниковия резерв протича без никакви симптоми.

Да, има ин-витро, ще кажете вие. Така е, но процедурите по оплождане по изкуствен път не са нито евтини, нито лесни.

Освен това медицината не може да компенсира лошото качество на яйцеклетката – успехът на процедурите намалява значително с напредването на възрастта.

Единствените шансове за успешна бременност при жени с изчерпан яйчников резерв са ползването на донорска яйцеклетка или собствена яйцеклетка, замразена преди настъпването на възрастови увреждания.

Това обаче означава, че трябва да включим в графика на живота си, на едно от първите места, това да станем майки.

Не да правим деца без мисъл за утре, а мислейки за утре, да не забравяме и за децата. Защото майчинството не е приоритет точно до мига, в който се окаже, че е невъзможно да се случи.

Тогава всичко друго остава на заден план и нито кариера, нито околосвестко пътешествие, нито повишение могат да компенсират онова, което иначе всички посочваме като най-важното нещо на света – да дадем живот.

Тялото ни е като часовник, който няма общо с графика, за който си говорихме по-горе. Проверете колко е часът според вашето тяло в сайта Maikanavreme.bg >>>

Елате на училище „Майка навреме“ на 26 септември от 11:00 ч. в болница „Надежда“ в София.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти