Създадено за NYMPHIA®

Как се вади кърлеж правилно и без олио

кърлежи
Снимка: iStock

Лятото е свобода, поляни и игри на открито. Лятото е и слънчево изгаряне, дехидратация и ухапване от кърлеж. Какво да се прави, дори лятото има и добра, и лоша страна.

Малките черни кръвопиещи насекоми са сред големите носители на сериозни заболявания като борелиоза (лаймска болест), кърлежов енцефалит, ку-треска и други.

Живеят из местности с високи треви и храсти, има ги и на брега на морето, и високо в планината. Там където има животни (диви или домашни любимци), има и кърлежи.

Активни са от ранна пролет до късна есен, а ако зимата е мека, както беше тази, могат да ви ухапят и през февруари.

Ако не бъдат открити навреме, кърлежите престояват върху тялото няколко дни, докато се нахранят с кръв и удвоят размера си. През това време, докато необезпокоявани смучат кръвта ви, могат да ви заразят с опасни болести.

Симптомите обикновено са висока температура, втрисане, обриви. Има установено лечение с антибиотици, но то трябва да започне навреме, за да няма странични ефекти от болестта.

Но тъй като изобщо не искаме да говорим за болести през лятото, нито за антибиотици, ще говорим за друго – как изобщо да не се стига до там, като ви научим да вадите кърлежите по един много лесен и безболезнен начин.

Забравете въртенето по часовниковата стрелка, което никой не си спомняше дали е по посока или обратно на посоката на въртене. Кърлежът не завършва с винт, а с прост хобот и няма никакъв смисъл да го въртите.

Забравете и за олиото, мазнината и изобщо всички подправки, за които сте чували, че се сипват върху кърлежа. Когато е полят с олио, кърлежът се задушава и в паниката си изпуска в кръвта ни точно онези вещества, които носят болестите. Така че никакво олио, запазете го за доматите със сирене.

Не забравяйте обаче този специален инструмент, наречен NYMPHIA. То е одобрено от немския институт Робърт Кох.

кърлежи
Снимка: NYMPHIA

NYMPHIA (Нимфия) има специална примка от тънка метална жичка и острие с диаметър 60 микрометра. С него се улавя главата кърлежа и се издърпва абсолютно безболезнено.

По този начин се намалява риска от заразяване с болест от кърлежите и няма опасност да разкъсате буболечката и половината да остане в кожата.

Размерът на NYMPHIA е толкова компактен, че може да се носи в портфейла и е да е наистина навсякъде с вас.

Можете да го използвате не само за децата, но и за домашните си любимци, за които ухапването от кърлеж също може да е опасно.

Вижте как точно се използва и не забравяйте да го дезинфекцирате преди и след употреба с малко спирт.

Разбира се при съмнение за инфекция от отстранения кърлеж трябва да се изследва в лаборатория и да се предприемат по-нататъшни мерки за лечение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти